Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δώσαμε στον Τούρκο την ευκαιρία να μπει στην Κύπρο – Όσον η μνήμη μου είναι καλή, δεν παραιτούμαι

  • Dogma
κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» μιλά για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, για την πορεία της υγείας του, το Κυπριακό, τις εκλογές, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τη βάπτιση στη Βουλιαγμένη που επέλεξε να τελέσει, ενώ δεν παραλείπει να στείλει ένα μήνυμα προς τους επίδοξους διαδόχους του.

Μιλώντας για την πορεία της υγείας του Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε «έχω τα προβλήματά μου, αλλά ο Θεός μου έδωσε λίγη πίστη και το πιστεύω ότι δεν μας δίνει περισσότερα από εκείνα που αντέχομε, γι’ αυτό και τα αντέχω κι έχω υπομονή και προσπαθώ και τα υπερπηδώ το ένα μετά το άλλο. Θα συνεχίσουν τα προβλήματα μέχρι το τέλος, αλλά είμαι καλά».

Για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «μέμφομαι και τον εαυτό μου και τους συμπατριώτες μου διότι για να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο φταίμε όλοι. Ο Τούρκος ήθελε ευκαιρία για να μπει μέσα και δυστυχώς του την δώσαμε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε για να φύγει ο Τούρκος από την πατρίδα μας. Εγώ θα προσπαθήσω όσο μου είναι δυνατόν να βάλουμε μία κυβέρνηση καλή να κοιτάξει την οικονομία του τόπου διότι χωρίς οικονομία δεν μπορούμε να συνομιλούμε. Δεν μας λαμβάνουν ως σοβαρούς, πρέπει να έχουμε οικονομική ευχέρεια».

Από την κατ' ιδίαν συνάντηση και συνομιλία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Μαγγίνας
Από την κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΜΑΓΓΙΝΑ

Είπε επίσης, πως «σήμερα υπάρχουν μοντέρνα οπλικά συστήματα που εκείνα πολεμούν. Δεν πολεμούν οι χιλιάδες ή τα εκατομμύρια των στρατιωτών. Και επειδή το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας είναι πιο ψηλό από εκείνο των Τουρκοπαίδων κι έτσι αυτά μπορούν να τα χειρίζονται οι στρατιώτες μας θαυμάσια, ενώ εκείνοι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι δικοί μας μ’ ένα πιο ψηλό δείκτη νοημοσύνης. Αρα έχομε τα δεδομένα να αγωνισθούμε σωστά και να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία όσο μεγάλη χώρα κι είναι. Ας πάρουμε παράδειγμα το Ισραήλ: Γύρω του υπάρχουν Μουσουλμάνοι εκατοντάδες εκατομμύρια και όμως τα βγάζει πέρα. Το φοβούνται άπαντες. Πριν δύο χιλιάδες χρόνια το Ισραήλ δεν ήταν κράτος κι έγινε κράτος λίαν σεβαστό, αγαπά την πατρίδα του και πιστεύω ότι προχωρά και βλέπει μπροστά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς».

Στην ερώτηση «αν θα διακινδυνεύατε μία πρόβλεψη για τις εκλογές στην Κύπρο ποία θα ήταν αυτή;», απάντησε: «Θα σας την πω δεν με πειράζει, εγώ πιστεύω ότι ο νέος Πρόεδρος θα είναι ο Νίκος ο Χριστοδουλίδης διότι προτού ακόμα βάλει υποψηφιότητα πήρε σαράντα τοις εκατό να τον υποστηρίζουν και φαίνεται ότι μένει σταθερό αυτό το σαράντα τοις εκατό».

Όταν τον ρωτήσαμε «γιατί νομίζετε η Διεθνής Κοινότητα δεν παρεμβαίνει επί τέλους έπειτα από τόσα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόσες καταγγελίες;», είπε, πως «δυστυχώς αυτά είναι τα συμφέροντα των μεγάλων που είναι οι ίδιοι πάντοτε είτε λέγονται Αμερικάνοι, είτε Ρώσοι, είτε Κινέζοι, κοιτάζουν τα στυγνά συμφέροντά τους, κι εμείς πρέπει να μάθουμε πλέον να βλέπουμε τα δικά μας τα συμφέροντα».

Για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας είπε ότι «πιστεύω πως ήταν λάθος, δεν έπρεπε να ανοίξει τέτοιον πόλεμο διότι νικητές δεν θα έχει αυτός ο πόλεμος, όλοι θα είναι ηττημένοι και κακώς εποίησε. Είχε κόσμο και λαό, το προώθησε και έπιασε Επαρχίες από όλες τις γύρω χώρες. Πήρε δύο Επαρχίες από τη Γεωργία και από την Ουκρανία. Τώρα έχει τη Λευκορωσία, αλλά θα ζητήσει κι εκείνη ανεξαρτησία σε λίγα χρόνια. Είχε τις άλλες τις μικρές Δημοκρατίες την Εσθονία κ.λπ., πήρε από τη Ρουμανία, από τη Σερβία, από την Πολωνία, αυτά είναι απαράδεκτα».

3.12.21 O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ υποδέχεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Ιερά Σύνοδο τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την ιστορική επίσκεψη του Ποντίφηκα στο νησί (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τη στάση του στον πόλεμο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε, πως «του διεμήνυσα πως πρώτα – πρώτα κακώς έκανε να μας κόψει το μνημόσυνο. Δεν γίναμε ούτε Καθολικοί, ούτε Προτεστάντες, ούτε Αγγλικανοί, είμαστε Ορθόδοξοι, πού βρήκε αυτός το δικαίωμα να μας κόψει το μνημόσυνο, και του διεμήνυσα ότι αυτό ήταν λάθος». Συμπλήρωσε πως ο Κύριλλος «δεν συμπεριφέρεται σαν Ορθόδοξος Χριστιανός Προκαθήμενος μιας μεγάλης Εκκλησίας, δεν έπρεπε να ήταν αυτή η στάση και η συμπεριφορά του».

Όταν τον ρωτήσαμε «τι θέλετε να πείτε στην Ομογένεια;», είπε ότι «έχουν επιτυχίες, είναι καλά εγκατεστημένοι. Εκείνο που θα τους συμβούλευα είναι να μην ξεχάσουν ποτέ ότι είναι Ελληνες και να μην θεωρούν τον εαυτό τους Αμερικάνο διότι αν νομίζουν ότι έγιναν Αμερικάνοι δεν θα πετύχουν τίποτε. Είναι Ελληνες και πρέπει να παραμείνουν Έλληνες και πρέπει την Ελλάδα και την Κύπρο και γενικά το Έθνος να το στηρίξουν και έχουν τη δυνατότητα να το στηρίξουν».

Στην ερώτηση «παρακολουθήσατε τα διαμειφθέντα με μία βάπτιση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέκνων γονέων του ιδίου φύλου στην Αθήνα;», ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε πως «νομίζω ότι κακώς επήγε και το έκανε, δεν έπρεπε να πάει. Μπορεί να ήταν φίλος του κ.λπ. αλλά μπορούσε να το κάνει κάπως αθόρυβα να μην δώσει αφορμή. Τα παιδιά τι φταίνε; Το ότι τα βάφτισε, καλά έκανε, αλλά δύο ομοφυλόφιλοι τι παιδιά θα μεγαλώσουν και θα τα δώσουν στην κοινωνία; Αύριο που θα πάνε σχολείο δεν θα τα ρωτήσουν ποιος είναι ο πατέρας τους, ποια είναι η μητέρα τους; Τι θα απαντούν αυτά τα παιδιά, δηλαδή αυτά θα πληρώνουν τα πάντα. Οσο φίλος κι αν ήταν μπορούσε να βάλει έναν παπά να πάνε σ’ ένα ξωκκλήσι να κάνουν τη βάπτιση αθόρυβα και δεν θα το έπαιρνε είδηση κανένας και να τους συμβουλεύσει ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Εμείς αγαπούμε τους ανθρώπους, δεν τους μισούμε, αλλά είναι έξω από την Παράδοση του Χριστιανισμού αυτό το πράγμα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν πρόκειται να παραιτηθεί, θα παραμένει στις επάλξεις μέχρι που αντέχουν οι πνευματικές του δυνάμεις. Όταν τον ρωτήσαμε «τι θα λέγατε στους συνεπισκόπους σας οι οποίοι αδημονούν και δεν βλέπουν την ώρα να σας αντικαταστήσουν;», απάντησε πως «αυτό είναι φυσιολογικό, δεν με πειράζει ποσώς. Το ότι ήταν να γεννηθώ δεν το ήξερα, αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκα ξέρω ότι θα πεθάνω. Εχω συμφιλιωθεί με τον θάνατο, δεν με πειράζει καθόλου. Εξ’ άλλου έχω και ηλικία, είμαι στα 82 έτη της ζωής μου. Αντε να πάει ακόμα ένα, δύο, τρία, πόσα θα πάει, φτάνουμε στο τέλος».

Στην ερώτηση, «προτίθεσθε να παραιτηθείτε;», είπε, «όχι, ώσπου η μνήμη μου είναι καλή και μπορώ και υπηρετώ την Εκκλησία, θα την υπηρετώ. Εχω πει όμως σε φίλους Επισκόπους πως αν ο μη γένοιτο και η μνήμη μου με εγκαταλείψει σας παρακαλώ να έλθετε να βάλετε το χέρι μου να υπογράψω την παραίτησή μου. Αυτό το ζητώ ως χάρη από σας. Εδώ θέλω τη βοήθεια σας και πρέπει να το κάνετε. Αγαπώ την Εκκλησία, ουδέποτε θα κάνω ζημιά στην Εκκλησία».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας/ Θεόδωρος Καλμούκος

TOP NEWS