Αρχιερατική λειτουργία στην κατεχόμενη Μόρφου στις 6 Αυγούστου

  • Dogma
μόρφου

Η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του καθεδρικού Ναού Αγίου Μάμαντος Μόρφου ανακοινώνουν ότι την Κυριακή 6 Αυγούστου εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα τελεστεί αρχιερατική θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου.

 

Η ακολουθία θα αρχίσει στις 6.30 π.μ. και θα τελειώσει γύρω στις 10.30 π.μ. Άφιξη Πανιερωτάτου 7:00 π.μ..

Οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εορτάζουσα θαυματουργό εικόνα του Χρυσοσώτηρος Ακανθούς, η οποία φυλάσσεται προσωρινώς στον ναό του Αγίου Μάμαντος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την ημέρα αυτή πανηγύριζε και η τέταρτη ενορία της Μόρφου, ο πλησιόχωρος οικισμός του Χρυσηλιού, του οποίου ο ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί να φέρουν μαζί τους σταφύλια, τα οποία θα ευλογηθούν, σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική παράδοση. Επίσης οι πιστοί δύνανται όπως φέρουν μαζί τους κόλλυβα – άρτους για εορτές καθώς και άνθη.

Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χρυσηλιού

Η μεσαιωνική εκκλησία του Σωτήρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού του Χρυσηλιού και ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου καμαροσκέπαστου. Η καμάρα είναι οξυκόρυφη και ενισχύεται από δύο σφενδόνια. Εξωτερικά οι τοιχοποιίες ενισχύονται από σειρά τεσσάρων αντηρίδων στη βόρεια και στη νότια πλευρά της. Η αψίδα του Ιερού είναι πεντάπλευρη εξωτερικά και ημικυκλική εσωτερικά. Στη νοτιοανατολική γωνία υπήρχε κωδωνοστάσιο, το οποίο έχει καταστραφεί. Η εκκλησία, σήμερα, δεν διασώζει τίποτα από την επίπλωσή της, ενώ μετά το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ετοιμασίας των μουσουλμάνων τεθνεώτων που θάβονταν στο τούρκικο νεκροταφείο που δημιουργήθηκε στα ανατολικά της εκκλησίας.

Η τελευταία θεία λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία του Χρυσηλιού πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου 1974 από τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Κούρρη.

 

TOP NEWS