Αριζόνα: Εκτελέστηκε ο Ελληνορθόδοξος θανατοποινίτης

  • Dogma
αριζόνα

Ο καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού άνδρας, θανατώθηκε την Τετάρτη, στη δεύτερη κατά σειρά εκτέλεση της πολιτείας της Αριζόνα, από τότε που οι Αρχές επανάφεραν την θανατική ποινή τον Μάιο μετά από οκτώ χρόνια παύσης.

Ο 66χρονος Φρανκ Ατγουντ (Frank Atwood), πέθανε αφού του χορηγήθηκε θανατηφόρος ένεση στις κρατικές φυλακές της Φλόρενς για την δολοφονία της Βίκι Χόσκινσον (Vicki Hoskinson), το πτώμα της οποίας βρέθηκε στην έρημο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Μαρκ Μπρνόβιτς (Mark Brnovich).

Η Βίκι ήταν εξαφανισμένη για μήνες, απ’ όταν έφυγε από το σπίτι της στην Τουσόν, για να στείλει μια κάρτα στο κοντινότερο ταχυδρομείο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο για την εκτέλεση του Ατγουντ το πρωί της Τετάρτης, αφού απέρριψε την τελευταία έφεση των δικηγόρων του. Ο 66χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 10:16 π.μ., δήλωσε ο Μπρνόβιτς.

Ο Ατγουντ ήταν ο δεύτερος κρατούμενος της Αριζόνα που οδηγείται στον θάνατο σε λιγότερο από ένα μήνα. Προηγήθηκε η εκτέλεση ενός ακόμη θανατοποινίτη, τον προηγούμενο μήνα, πάλι με θανατηφόρο ένεση.

Οι πολέμιοι της θανατικής ποινής ανησυχούν ότι η Αριζόνα θα ξεκινήσει να εκτελεί με τη σειρά κρατουμένους που βρίσκονται στοιβαγμένοι στην πτέρυγα με τους θανατοποινίτες, αλλά οι Αρχές αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη εκτέλεση στην πολιτεία, η οποία έχει καταδικάσει 111 ανθρώπους σε θάνατο, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ατγουντ.

Ο Ατγουντ συνοδευόταν κατά τη διαδικασία προετοιμασίας για την εκτέλεση από έναν ιερέα, δήλωσαν οι μάρτυρες σε συνέντευξη Τύπου. Είχε δηλώσει αθώος, αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την δολοφονία στα τελευταία του λόγια.

Οι μάρτυρες είπαν ότι ευχαρίστησε τον ιερέα «που ήρθε σήμερα και με καθοδήγησε στην Πίστη» και πρόσθεσε: «Προσεύχομαι ο Κύριος να δείξει έλεος σε όλους μας αλλά και σε μένα».

Υπενθυμίζεται ότι ο 66χρονος είχε βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος πριν από περίπου δύο δεκαετίες,

Σύμφωνα με τους μάρτυρες η διαδικασία της εκτέλεσης κύλησε ομαλά.

Παρούσα στην εκτέλεση ήταν και η μητέρα του κοριτσιού, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τον θάνατο του Ατγουντ ότι «η Βίκι ήταν ένα κορίτσι γεμάτο ζωντάνια με ένα χαρακτηριστικό γέλιο και ένα χαμόγελο που έλιωνε την καρδιά σου».

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Ατγουντ απήγαγε τη Βίκι, η σορός της οποίας ανακαλύφθηκε σε έρημο βορειοδυτικά της Tucson σχεδόν επτά μήνες μετά την εξαφάνισή της. Οι ιατροδικαστές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου από την εργαστηριακή έρευνα, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS