ΑΡΝΑΙΑ: Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

  • Dogma

Πλήθος λαού με τα καλά χαλιά κρεμασμένα στα μπαλκόνια, όπως προβλέπει η παράδοση, υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αρναία, τον νέο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο που ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου.

 

Τον νέο Μητροπολίτη συνόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και πλήθος Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος ενώ ο Ηγούμενος της Μονής Καρακάλου του Αγίου Όρους εκπροσώπησε την Ιερά Κοινότητα.

 

ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΖΗΤΗΣΕ ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ

Ο  εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης  Θεόληπτος χαρακτήρισε τον νέο Μητροπολίτη άξιο και πολυτάλαντο. «Είμαι βεβαιος οτι αναγνωρίζεις την πνευματική παρακαταθήκη που αναλαμβάνεις» του είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας του πως «ο αποστολικός και οικουμενικός θρόνος σε καλωσορίζει (…) και αναμένει πιστότητα, αφοσίωση, θυσιαστική μαρτυρια και ορθοδοξη υπακοή».

 

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη τόνισε αρκετές φορές και με ιδιαίτερη έμφαση πως ο νέος Μητροπολίτης ανήκει πλέον στην Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου ο οποίος «περιμένει πολλά από τη Σεβασμιότητά σου».

 

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗ

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του κατά την ενθρόνιση του παλιού συμφοιτητητή του, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος που βρέθηκε στην Αρναία ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

 

Ο Αρκάς πολιτικός έχει πολύχρονη σχέση με τον νέο Μητροπολίτη, μια σχέση που χάνεται στα νεανικά χρόνια.

 

«Θυμάμαι με νοσταλγία τα φοιτητικά μας χρόνια , τη διαμονή μας στη φοιτητική εστία, τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην Αθήνα ως παιδιά της επαρχίας» είπε ο Υπουργός .

 

Ο Υπουργός που μόνο καλά λόγια είχε να πεί για τον παιδικό του φίλο, δεν πήγε με «άδεια χέρια» στην ενθρόνιση. Δώρισε στον νέο Μητροπολίτη ένα αρχιερατικό εγκόλπιο φροντίζοντας να σημειώσει πως το αγόρασε ο ίδιος με δικά του χρήματα  χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

 

«ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΚΟΝΗΣΩ»

«Υπερμεγέθης ο σταυρός και το βάρος των ευθυνών μέγα» ανέφερε ο νέος Μητροπολίτης στις πρώτες αράδες της ενθρονιστήριας ομιλίας του. «Σας προσκαλώ να είστε κοντά μου… ουδείς περισσεύει» σημείωσε.

 

Απευθυνόμενος προς τον Πρωτοσύγκελλο και τον γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ιερισσού, οι οποίοι ήταν συνυποφήφιοι του, σημείωσε πως επιθυμεί την αδιατάραχτη συνέχιση του εργου τους αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων.

 

Μάλιστα στο σημείο αυτό πολλοί από τους παρευρισκόμενους στον Ναό χειροκρότησαν τον Μητροπολίτη όταν ευχήθηκε στους δύο κληρικούς  τάχιστη αποκατάσταση.

 

{gallery}84{/gallery}

Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.halkidikinews.gr/

«Σας δίνω τα εσώψυχα μου, σας δίνω την καρδιά μου, δώστε μου το χέρι σας» είπε προς τους πιστούς της Αρναίας ο νέος Μητροπολίτης τονίζοντας:  «αφήστε με να σας διακονώ». Προς τους νέους είπε πως ξέρει οτι όσοι εκπροσωπούν την εξουσία τους έχουν απογοητεύσει και απευθυνόμενος απευθείας σε αυτούς είπε «Φίλοι ας χτίσουμε τον Χριστό πάλι μέσα μας».

 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν τη στιγμή που απευθύνθηκε σε όσους πήγαν στην Αρναία από την Τρίπολη για να τον τιμήσουν. Σχεδόν κλαίγοντας είπε προς τους παλιούς του φίλους «να με σκέφτεστε… θα μου λείψετε πολύ». 

 

Νωρίτερα κατά την υποδοχή στην κεντρική πλατεία  ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χ. Πάχτας, χρησιμοποίησε  ιδιαίτερα θερμά λόγια αποκαλώντας τον νέο Μητροπολίτη «απεσταλμένο του Θεού»  επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα στη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

 

Από την πλευρά του ο κ. Θεόκλητος  στη σύντομη αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους πολίτες για την ζεστή υποδοχή δηλώνοντας κάθετα αντίθετος σε κάθε συζήτηση σχετικά με το χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. 

 

Μετά την τελετή ο κ. Θεόκλητος τέλεσε τρισαγιο στο μνήμα του Προκατόχου του.

 

RNN | Newsdesk

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ