Ασκούνται πιέσεις στο Φανάρι για αυτοκεφαλία στα Σκόπια (;)

  • Dogma
πρωθυπουργός

Πιέσεις φέρεται να δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, αλλά και από άλλες κατευθύνσεις, προκειμένου να προχωρήσει στη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Για τους ασκούντες τις πιέσεις φαίνεται πως πλέον δεν αρκεί η αναγνώριζει της  «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» από το Φανάρι. 

Λέγεται, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο αυτής της ατζέντας πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Dimitar Kovačevski το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσω επίσημου ανακοινωθέντος και φωτογραφιών του Φαναρίου.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημιοσγραφικά γραφεία, θέλουν να υπάρχει μια διελκυστίνδα απόψεων στους παρηκούτνες το Φανάρι αναφορικά με το θέμα αυτοκεφαλίας των Σκοπίων.

Ορισμένοι συμβουλεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προχωρήσει στη χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ  άλλοι έκφράζουν αντίθετη  και επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε.

Μάλιστα, οι  εκπρόσωποι της δεύτερης τάσης,  επικαλούνται προς επίρρωση των λεγομένων τους την περίπτωση της Ουκρανίας που η πλειάδα των κατά τόπους Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών δεν αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατή διαίρεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, σημειώνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και αντίδραση από τους Ποιμενάρχες των Μητροπόλεων της Μακεδονίας, που ανήκουν στο καθεστώς των Νέων Χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν έχει λάβει καμία απόφαση επί του θέματος και εντελώς αντίθετα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός επί του θέματος.

Με πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα

TOP NEWS