Ιστορική επίσκεψη!Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Χάλκη -Ζωντανή εικόνα μέσα από τη Θεολογική Σχολή

  • Dogma
χάλκη

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, βρίσκεται αυτή την ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα συναντηθεί και με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θεωρείται ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την είχε επισκεφτεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Σεπτέμβριο του 1933, αλλά τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός.

Χαιρετισμός από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Χαιρετισμός από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 6. Februar 2019

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και πρώτος του σταθμός ήταν  η Αγιά Σοφιά.

Η Μονή μας, η πατριαρχική μονή της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει σήμερα την ετήσια εορτή του ιδρυτή της, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Χάλκη.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, αλλά και στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μια τέτοια σχολή, με τέτοιο πνεύμα, με τέτοιους αποφοίτους αναγκάστηκε τόσο άδικα σε καιρούς δύσκολους να σιωπήσει και να κλείσει τις πόρτες της στους νέους προσερχομένους ιεροσπουδαστές, είπε.

Τόνισε ότι από αυτό έχασε το Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία, διότι ο σκοτείνιασε ένας φάρος θεολογικής σκέψης με ρίζες πατερικές, βαθιά ορθόδοξες και παραδοσιακές, έχασε ο χριστιανισμός γιατί αποξηράθηκε ένα φυτώριο εργατών του Ευαγγελίου, έχασε η Τουρκία γιατί στερήθηκε του προνομίου να φιλοξενεί ένα τέτοιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της παγκόσμιας ορθοδοξίας, έχασε την ευκαιρία να φιλοξενεί στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους μελλοντικούς ηγέτες του ορθόδοξου κόσμου, έχασε όμως και το Ισλάμ.

«Πιστεύουμε ότι όλοι έχασαν, κανείς δεν κέρδισε που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», σημείωσε, για να υπογραμμίσει: «Κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι η δικαίως αναμενόμενη επαναλειτουργία της Σχολής μας θα είναι κέρδος για όλους, για το πατριαρχείο, την ορθοδοξία, τη ρωμιοσύνη, την Τουρκία, το ισλάμ. Αρκεί να βγούμε από τα στερεότυπα, στα οποία έχουμε εγκλωβιστεί, να σηκώσουμε ψηλά το μέτωπο και να ατενίσουμε με το βλέμμα μας τον ορίζοντα πάνω από τα σύννεφα των προκαταλήψεων και της παλαιάς σκοτεινής νοοτροπίας».

Ανέφερε ότι στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, «πολιτικός άνδρας χαρακτηριζόμενος για το θάρρος του να λαμβάνει αποφάσεις, για την ευελιξία του στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και για τον δυναμισμό του στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων». Είπε ακόμα ότι στην ‘Αγκυρα έχουμε έναν επίσης δυναμικό ηγέτη που έχει αναμορφώσει την Τουρκία και έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του, τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών προσωπικοτήτων, προσέθεσε, «ομοιάζει με το φαινόμενο της ευθυγράμμισης πλανητών και αστέρων που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια και συνεπώς επειδή η συγκυρία είναι ευνοϊκή η δοξολογία μας προς την Αγία Τριάδα είναι αδιάκοπη να χαράξει η ευλογημένη εκείνη ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας».

χάλκη

χάλκη

χάλκη

χάλκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός το απόγευμα της Τρίτης στο «Λευκό Παλάτι» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες είχαν δίωρο τετ α τετ όπου τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα, από το casus belli και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μέχρι την επαναλειτουργία της Χάλκης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε ξεκάθαρα με το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.

Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο.

Ενώ η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες.

Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam.

Ζήτησε (σ.σ. ο Ερντογάν) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.

Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah.

Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες. Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν. Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία.

Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν απέχει εκείνος της εφημερίδας Star: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών.

Πιο επιθετικός ο τίτλος της Turkiye: Εκδώστε τους προδότες της FETO.

Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η Yenicag: Δήλωση-έκπληξη από τον Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε. Καταγραφικός ο τίτλος της Akit: Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αισιόδοξος, τέλος, ο τίτλος της YenBirlik: Πιστεύω (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ μας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφία Reuters

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

TOP NEWS