Διαγωνισμός Ελληνικού Δοκιμίου στη μνήμη Μητροπολίτη Σικάγου

  • Dogma
διαγωνισμός

Κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Προσκυνήματος Αγίου Φωτίου και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, το Εθνικό Προσκύνημα ανακοίνωσε τη μετονομασία του ετήσιου Διαγωνισμού Δοκιμίου Ελληνικής Γλώσσας σε «Υποτροφία Διαγωνισμού Ελληνικού Δοκιμίου του Εθνικού Προσκυνήματος Αγίου Φωτίου, εις μνήμην Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου».

Το Προσκύνημα προχώρησε στην ανακοίνωση του θέματος του φετινού ετήσιου διαγωνισμού δοκιμίου στην ελληνική γλώσσα, μνημονεύοντας την άφιξη και υποδοχή των μεταναστών, στην Αμερική. Το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου τιμά τη μνήμη των πρώτων Ελλήνων αποδήμων που έφτασαν στο Νέο Κόσμο, και το ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν γνώσεις και εμπειρίες σε αυτή τη χώρα που τους έδωσε την ευκαιρία να προοδεύσουν και να επιτύχουν «το Αμερικανικό όνειρο».

Πολλοί από τους μετανάστες όταν ήρθαν στην Αμερική μέσω της Νήσου Ellis στη Νέα Υόρκη είδαν το Αγαλμα της Ελευθερίας κατά την είσοδό τους στο λιμάνι της. Εκεί, στο βάθρο του αγάλματος, η Ελευθερία τιμάται με το ποίημα της Εμμα Λάζαρους (Emma Lazarus) «ο Νέος Κολοσσός» με την πιο διάσημη φράση του να λέει: «Δώστε σε μένα τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους σας/ που τσάκισαν οι συμφορές και λαχταρούν γι’ ανάσα Ελεύθερη…».

Προκήρυξη Διαγωνισμού Δοκιμίου – Εκθεσης στα Ελληνικά

Θέμα διαγωνισμού:

Στην έκθεσή σας γράψτε, στην ελληνική γλώσσα, αν οι στίχοι από το ποίημα «Ο νέος Κολοσσός», που έγραψε η ποιήτρια Εμμα Λάζαρους στο σονέτο της το 1883,

«Δώστε σε μένα τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους σας/ που τσάκισαν οι συμφορές και λαχταρούν γι’ ανάσα Ελεύθερη/ στείλτε μου εδώ τους ανεμοδαρμένους/ τους άστεγους, τους ναυαγούς κι όλο τ’ ανθρωπολόι/ που περισσεύει ανέλπιδο στις σκυθρωπές ακτές σας Πίσω απ’ την πύλη τη χρυσή τη λάμπα μου ανυψώνω» (απόδοση στα Ελληνικά: Μ. Λυγίζου) και το οποίο βρίσκεται στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, εξακολουθούν ή όχι να εμπνέουν το έθνος μας;

Βραβείο: $1.000

Ο Διαγωνισμός Εκθεσης του Προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου καθίσταται εφικτός χάρη στην ευγενική χορηγία της κ. Στέλλας Κοκόλη, προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι 13-19 ετών, και μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ή Καναδά.

Η Εκθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1.000 λέξεις.

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής.

Μόνο µία έκθεση θα επιλεχθεί από την επιτροπή για να λάβει το βραβείο.

Το Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις εκθέσεις για διάφορες προωθητικές ενέργειες, φυσικά συμπεριλαμβάνοντας το όνομα του/της συγγραφέα.

Παρακαλούμε, να στείλετε τη συμμετοχή σας µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στην Polexeni Maouris Hillier, Executive Director of St. Photios National Shrine στην ηλεκτρονική διεύθυνση phillier@stphotios.com.

Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 3η Μαρτίου 2022.

Η νικητήρια έκθεση θα ανακοινωθεί την 25η Μαρτίου 2022.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS