Διορισμός του Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  • Dogma
οικουμενικό

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διόρισε τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα Αρχιερατικό Προϊστάμενο Σταυροδρομιού, έπειτα από την οικειοθελή παραίτηση του μέχρι τώρα Προϊσταμένου Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανού, ο οποίος υπηρέτησε με ευδοκίμηση επί μακρά σειρά ετών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κατόπιν της οικειοθελούς παραιτήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κ. Γερμανού εκ της θέσεως του Αρχιερατικώς Προϊσταμένου Σταυροδρομίου, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ως Αρχιεπίσκοπος και Ποιμενάρχης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, την ουτωσί κενωθείσαν θέσιν ανέθεσεν εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέαν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του εν τη μεγαλωνύμω Κοινότητι με την αρχήν του νέου εκκλησιαστικού έτους, ήτοι την 1ην αρχομένου μηνός Σεπτεμβρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανήγγειλε τα ανωτέρω διά σεπτών Πατριαρχικών Γραμμάτων τόσον εις τον νέον εκπρόσωπον Αυτού όσον και εις την υπό την προεδρίαν του Εντιμοτάτου κ. Γεωργίου Σ. Παπαλιάρη Εφοροεπιτροπήν της Κοινότητος, ενώ εξέφρασε προφορικώς και γραπτώς την πλήρη ευαρέσκειάν Του προς τον Σεβ. Άγιον Τρανουπόλεως κ. Γερμανόν διά την μακροχρόνιον και λίαν καρποφόρον διακονίαν του εν Σταυροδρομίω, επιφυλασσόμενος να πράξη τούτο και δημοσία κατά την εορτήν των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανήγυριν του εν Πέραν ομωνύμου Καθεδρικού Ναού.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 26η Αυγούστου 2021.

Εκ της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας».

Ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας είναι εκ των νέων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου με τα οποία στελεχώνει ο Πατριάρχης τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, κατά κόσμον Παύλος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Βάρδα Ηλείας στις 18 Αυγούστου 1975. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Διάκονος χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Αγαθονικείας Απόστολο. Υπηρέτησε στην Πατριαρχική αυλή ως Πατριαρχικός Διάκονος, ως τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων, ως Δευτερεύων και ως Μέγας Αρχιδιάκονος (2014-2017). Τον Οκτώβριο του 2017 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και διορίστηκε Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 21 Μαρτίου 2021 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών. Τη χειροτονία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Γουϊνέας Γεώργιο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μετρών και Αθύρων Δημήτριο, Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο, Προικοννήσου Ιωσήφ, Σουηδίας Κλεόπα, Αυστραλίας Μακάριο και τον Αρχιεπίσκοπο Τσερνιγόβου και Νιέζιν Ευστράτιο (Εκκλησία της Ουκρανίας).

Φωτογραφία: Φως Φαναρίου

TOP NEWS