Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην Ολλανδία

  • Dogma
διορθόδοξη θεία λειτουργία

Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία τέλεσε την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, όπως κάθε χρόνο την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας.

Η Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ρότερνταμ, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τρωάδος κ. Πέτρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Σίμωνος από το Πατριαρχείο Μόσχας, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Μαξίμου Ιεράρχου του Πατριαρχείου  Σερβίας εν Αμερική και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου από το Πατριαρχείο Γεωργίας.

 

Συλλειτούργησαν επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Λύκος, Οικονόμος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, Πρεσβύτερος κ. Ιωσήφ Moes, ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανάσιος Τοπαρλάκης, ο Ιερολογ. διάκονος κ. Barnabas Genbrugge, ο Αιδεσιμολογ. Πρεσβύτερος κ. Βασίλειος Kamish (Πατριαρχείο Αντιοχείας), οι Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γρηγόριος Krasnotsvetov,  Πρωτοπρεσβύτερος Anton du Pau, Πρεσβύτερος κ. Hildo Bos, ο Ιερολογ. διάκονος κ. Ιωάννης Lena (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Ιερολογ. διάκονος κ. Donald Podkrajać.  Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο εφημέριος του Ναού Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος κ. Ιωάννης Ψωμάς και ο Ιερολογ. διάκονος κ. Raphael Kommers.

Τη Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία κόσμησαν με τις φωνές τους και τις όμορφες αποδόσεις των ύμνων, η βυζαντινή χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Ρότερνταμ, η Αραβόφωνη χορωδία, η σλαβόφωνη, η ρουμανική και η ολλανδόφωνη.

Τον θείο λόγο κήρυξε, στην ολλανδική γλώσσα, ο Αιδεσιμολογ. Πρεσβύτερος κ. Hildo Bos, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο μαραθώνιο ο οποίος πραγματοποιούνταν την ημέρα αυτή στην πόλη του Ρότερνταμ και στον αγώνα των χριστιανών κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Κατά την ομιλία του επεσήμανε επίσης ότι Εκκλησία είναι ο κλήρος και ο λαός ευχαριστιακά ενωμένοι γύρω από τον Επίσκοπο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον κόσμο. Ακόμη τόνισε το γεγονός ότι Χριστιανοί διαφόρων προελεύσεων και παραδόσεων, συλλειτουργούν απωθούντες κάθε βιοτική μέριμνα γενόμενοι μέτοχοι των αιωνίων αγαθών και αφουγκραζόμενοι τις ρήσεις του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κυριάρχης Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τους σεπτούς αρχιερείς καθώς και τους λοιπούς κληρικούς για τη συμμετοχή τους στο Αρχιερατικό τούτο Συλλείτουργο. Τόνισε τη σπουδαιότητα της ενότητας των ορθοδόξων, ιδίως κατά τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύει ο κόσμος, χαρακτηρίζοντας την ενότητα αυτή ως προεικόνιση της ενότητας που προμηνύει η μέλλουσα να συγκληθεί Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.

Τέλος, ακολούθησε δεξίωση που παρατέθηκε σε γειτονική αίθουσα του Ιερού Ναού.

TOP NEWS