Εκκλησία της Ουκρανίας:  Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου- Συνδεδεμένο με τη ρωσική εκκλησιαστική κουλτούρα το Ιουλιανό Ημερολόγιο

  • Dogma
΄κιέβου

Η Ορθόδοξη  Εκκλησία της Ουκρανίας αποστασιοποιείται καθημερινά όλο και πιο έντονα από τη Ρωσία. 

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε ότι θα ακολουθεί το αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι θα εορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου.

Το ίδιο θα ισχύει και για άλλες χριστιανικές γιορτές, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος επιτρέπει σε ενορίες και μοναστήρια να συνεχίσουν να τηρούν το παλαιό ημερολόγιο, αν και εφόσον το επιθυμούν.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα αποστασιοποίησης του Κιέβου από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ουκρανική Εκκλησία αποδίδει την απόφαση στη ρωσική επιθετικότητα επισημαίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «πλέον το Ιουλιανό Ημερολόγιο γίνεται αντιληπτό ως συνδεόμενο με τη ρωσική εκκλησιαστική κουλτούρα».

«Η επιθυμία να διατηρήσουμε και να διεκδικήσουμε την πνευματική ταυτότητα της Ουκρανίας, την προστασία από την επιθετικότητα του ‘ρωσικού κόσμου’, απαιτεί μια ώριμη απόφαση – να ενταχθούμε στην πλειοψηφία των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και να εφαρμόσουμε το Νέο Ιουλιανό ημερολόγιο», καταλήγει η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο είναι εκείνο που ακολουθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το οποίο συμπίπτει με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

TOP NEWS