Εκκλησία Τσεχίας: Αναγνώρισε την «αυτοκεφαλία της Εκκλησίας των Σκοπίων»

  • Dogma
εκκλησία

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας – Σλοβακίας προχώρησε στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων.

Η Εκκλησία της Τσεχίας , μετά και την  αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας της Εκκλησίας των Σκοπίων από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβη στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της «Ορθόδοξης Εκκλησίας  της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε στο Πρέσοβ της Σλοβακίας στις 7 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ όπου, μεταξύ άλλων, εξέτασε και τις εξελίξεις γύρο από την Εκκλησία των Σκοπίων η οποία σταδιακά αναγνωρίζεται από Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος έλαβε τη σχετική απόφαση αφού «ενημερώθηκε για τις επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αναφορικά με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τις επισκοπές της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και τις επιστολές του Σέρβου Πατριάρχη κ. Πορφυρίου για την επανένταξη της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία, στην κανονική δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας και για τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στη Β. Μακεδονία με τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, στις 20 Μαΐου 2022”.

Το όνομα παραμένει το «αγκάθι»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πως και σε άλλες περιπτώσεις αναγνώρισης από τοπικές Εκκλησίες έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση το  όνομα την Εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία ύστερα από μισό και πλέον αιώνα βρίσκεται και πάλι σε «αρμονία» με τον Πανορθόδοξο κόσμο, παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Την ικανοποίηση για την αναγνώριση από μία ακόμη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, «σκιάζει» το γεγονός ότι σε κανένα σημείο της επίσημης ανακοίνωσης  δεν αναφέρεται ως  Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, παρά μόνο ως ‘Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Ένα επίσης σημαντικό σημείο, είναι ότι παρόλο που γίνεται αναφορά σε χορήγηση “αυτοκεφάλου” μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική ενέργεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο φυσικά είναι και το μόνο αρμόδια για να τη χορηγήσει και το οποίο προχώρησε τον περασμένο Μάιο την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής «Αχρίδος», αποκλείοντας ρητά τη χρήση του όρου «Μακεδονική», αλλά και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται μετά το Πατριαρχείο Ρουμανίας, η Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας είναι η δεύτερη η οποία αναγνωρίζει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το 2023, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στην ονομασία, ενώ μόλις τον  περασμένο Οκτώβριο ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος είχε συλλειτουργήσει με Επισκόπους της Εκκλησίας της Αχρίδος κατά την καθιέρωση των εορτής πάντων των εν Σερβία Αγίων στο Νόβι Σαντ.

TOP NEWS