Εκλογές στην Τουρκία: Σενάρια ανασχηματισμού από Ερντογάν – Πρώτο «θύμα» της ήττας ο υπουργός Οικονομικών;

  • Dogma
ερντογάν

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την εκλογική συντριβή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και άρχισαν τα πρώτα σενάρια για ανασχηματισμό με… πρώτο στην λίστα τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές, μιλώντας σε μη φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τόνισαν ότι η ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, οφείλεται κυρίως στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος, που εκτίμησαν ότι πιθανώς ο “σουλτάνος” προχωρήσει στην αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ κάνοντας έναν μίνι ανασχηματισμό αλλά με νόημα.

Η άποψη αυτή ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι στην ομιλία του, τα ξημερώματα της Δευτέρας από τα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομία: «Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επείγοντα προβλήματα της χώρας μας, ιδίως στην ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης περιοχής και στην εξάλειψη των οικονομικών μας προβλημάτων». Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο.

«Μείναμε μακριά από τον λαϊκισμό που θα κόστιζε στη χώρα μας, στο έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές», είπε. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος, ιδίως στον πληθωρισμό, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υποσχέθηκε. «Όλοι, από τον επιχειρηματικό μας κόσμο μέχρι τη γραφειοκρατία, από τους εμπόρους μέχρι τους αγρότες, τους εμπόρους, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σε αυτά που τους ενδιαφέρουν πραγματικά».
 

TOP NEWS