Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας

  • Dogma
εφραίμ

Εκοιμήθη εν Κυρίω, τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος, περί τις 10:00 μ.μ. ώρα Αμερικής, ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ, υπήρξε ιδρυτής περί των είκοσι Μονών στην Αμερική, καθώς επίσης και πνευματικός πολλών αγιορειτών πατέρων, ενώ υπήρξε και ο  αναμορφωτής του μοναχισμού στην Αμερική.

Άφησε ως σημαντική παρακαταθήκη ένα σπουδαίο πνευματικό και ποιμαντικό έργο, καθώς κατάφερε να μετατρέψει την έρημο σε όαση πνευματική και αγιασμένο τόπο με τις Μονές τις οποίες ίδρυσε εγκαθιστώντας σε αυτές αδερφότητες που συνεχίζουν την αγιορείτικη παράδοση στην αμερικανική ήπειρο.

Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε πνευματικός γόνος του Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού και Σπηλαιώτου, κοντά στον οποίο ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ανδρώθηκε πνευματικά, διδάχθηκε την ευχή και την εν Χριστώ άσκηση μαζί με τους συνασκητές του όσιο Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, μακάριο Γέροντα Χαράλαμπο Διονυσιάτη και τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό.

Μετά την κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ δημιουργεί την δική του συνοδεία και σύντομα καλείται να αναλάβει την Ιερά Μονή του Φιλοθέου στο Άγιον Όρος. Το κοινόβιο επί των ημερών του γνωρίζει σπουδαία πνευματική άνθιση και σε ελάχιστα χρόνια και εξ αυτού επανδρώνονται άλλα τρία αγιορείτικα Κοινόβια και Σκήτες.

Ο αριθμός των γυναικείων Μονών που ιδρύθηκαν και επανδρώθηκαν υπό την πνευματική του καθοδήγηση είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό όμως που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που δημιούργησε στην Αμερική. Με κέντρο την Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα, ίδρυσε και επάνδρωσε με ανδρικές ή γυναικείες αδερφότητες περί τις είκοσι μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο.

Ο Μακαριστός Γέροντας διακατεχόταν από το χάρισμα του λόγου και της ευχής. Αφήνοντας, χάρις τα σύγχρονα μέσα, πλήθος ομιλιών μεστών πνευματικών νοημάτων, οι οποίες αποτελούν ζώσα μαρτυρία της ορθοδόξου πνευματικότητος στον σύγχρονο κόσμο.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ