Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας

  • Dogma
μητροπολίτης

Εκοιμήθη σε ηλικία 75 ετών, το πρωί της 16ης Μαΐου 2022 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά από μακρά ασθένεια ο Πρωθιεράρχης της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Patriarchia.ru», η οποία επικαλείτε τον επίσημο ιστότοπο της Υπερορίου Εκκλησίας, ο βικάριος της επαρχίας Ανατολικής Αμερικής επίσκοπος Μανχάταν Νικόλαος τέλεσε επί κλίνης του κοιμηθέντος Πρωθιεράρχη τη σχετική ακολουθία, πλαισιούμενος από τον πρωθιερέα Σεραφείμ Γκαν και τον ιεροδιάκονο Παντελεήμονα Ζιγκάλιν.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης  Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας

Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας (κατά κόσμον Ίγκορ Αλεξέγεβιτς Καπράλ) γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1948 στο Σπίριτ-Ρίβερ του Καναδά. Πέρασε την παιδική του ηλικία σε αγροτική περιοχή και έπρεπε να διανύει για να πηγαίνει στο σχολείο απόσταση τριών μιλίων. Αργότερα μεταγράφηκε σε άλλο σχολείο στο Μπλούμπερι-Κρικ, μετέπειτα όμως επανήλθε, προκειμένου να αποπερατώσει τις γυμνασιακές του σπουδές, όπου το 1966 έλαβε το απολυτήριο λυκείου.

Εξ απαλών ονύχων εκκλησιαζόταν στον ρωσικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, που βρισκόταν πλησίον του Σπίριτ-Ρίβερ. Μεταξύ των ενοριτών υπήρξαν πολλές διαφωνίες, διότι μια ομάδα Ουκρανών ήθελε η εκκλησία να υπάγεται στην Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Αργότερα η ενορία ενσωματώθηκε στην επαρχία του αρχιεπισκόπου Παντελεήμονος Ρούντικ, ο οποίος υπηρετούσε αρχικώς στη Υπερόρια Ρωσική Εκκλησία και ύστερα εντάχθηκε στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο νεαρός Ίγκορ βρήκε τον πνευματικό του στην Υπερόρια Ρωσική Εκκλησία στο πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Έντμοντον Σάββα Σαρατσέβιτς, Σέρβου στην καταγωγή, ο οποίος τιμούσε πολύ τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς (†1966).

Από τα νεανικά του χρόνια είχε ροπή προς την Εκκλησία, αγαπούσε να μελετά περιοδικά και βιβλία πνευματικού και ηθικού περιεχομένου. Το 1967 εισήλθε στην Ιερατική Σχολή της Αγίας Τριάδας στο Τζόρντανβιλ των ΗΠΑ.

Μετά την αποφοίτηση από την Ιερατική Σχολή το 1972 ενεγράφη στην ιερά μονή Αγίας Τριάδος ως δόκιμος μοναχός. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1974 εκάρη ρασοφόρος μοναχός μετονομασθείς σε Ιλαρίωνα, προς τιμήν του Οσίου Ιλαρίωνα, μεγαλόσχημου μοναχού και μητροπολίτη Κιέβου.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1975 χειροτονήθηκε διάκονος από τον αρχιεπίσκοπο Αβέρκιο Τάουσεφ (†1976), του οποίου υπήρξε υποτακτικός.

Στις 1976 ο επίσκοπος Μανχάταν Λαύρος τον χειροτόνησε ιερομόναχο. Το ίδιο έτος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών της Νέας Υόρκης, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του Μαγίστρου Σλαβικών Μελετών και Ρωσικής Λογοτεχνίας. Διετέλεσε συντάκτης της αγγλικής έκδοσης του περιοδικού «Πραβοσλάβναγια ζιζιν» (Ορθόδοξη ζωή), εργαζόμενος ταυτόχρονα ως στοιχειοθέτης στο τυπογραφείο της μονής.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1984 ο μητροπολίτης Φιλάρετος Βοζνεσένσκι (†1985) προέστη της εις επίσκοπο Μανχάταν χειροτονίας του ιερομονάχου Ιλαρίωνα, συλλειτουργησάντων εννέα επισκόπων. Ως επίσκοπος Μανχάταν είχε την ευθύνη των ενοριών στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Από την Ιερά Σύνοδο Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διορίσθηκε στη θέση του υπογραμματέα της Συνόδου.

Δέκα χρόνια αργότερα χάρη στους αρχιερατικούς κόπους του επισκόπου Ιλαρίωνα ο αριθμός των ενοριών στην επαρχία της Ανατολικής Αμερικής αυξήθηκε και έφθασε τις εξήντα τέσσερις. Επισκεπτόμενος τη μια ενορία μετά την άλλη, ο Θεοφιλέστατος κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό εκείνων, με τους οποίους συναναστρεφόταν. Ως κατέχων σπουδαία θέση στην εκκλησιαστική-διοικητική έδρα της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας, συμμετείχε δραστήρια στα σημαντικότατα γεγονότα της ιστορίας της.

Το 1995 στον επίσκοπο Ιλαρίωνα απονεμήθηκε ο τίτλος του επισκόπου Ουάσιγκτον με έδρα τη Νέα Υόρκη, αλλά λόγω των αναστατώσεων στην επαρχία της Αυστραλίας, οι οποίες προέκυψαν μετά την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Παύλου Παύλοφ, στις 20 Ιουνίου 1996 διορίσθηκε στην επαρχία Σίδνεϊ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και προήχθη στο βαθμό του αρχιεπισκόπου.

Μετά την εκδημία του Πρωθιεράρχη της Υπερορίου Εκκλησίας μητροπολίτη Λαύρου τον Μάρτιο του 2008 ορίστηκε ασκών χρέη προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στις 12 Μαΐου 2008 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέλεξε τον αρχιεπίσκοπο Ιλαρίωνα έκτο Πρωθιεράρχη αυτής και τον προήγαγε στο βαθμό του μητροπολίτη.

Στις 13 Μαΐου 2008 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξελέγη πρόεδρος της Συνόδου Ιεραρχίας.

Στις 14 Μαΐου 2008 η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ενέκρινε την απόφαση της Συνόδου επισκόπων της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την εκλογή του αρχιεπισκόπου Σίδνεϊ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Ιλαρίωνα ως Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας αυτής (περιοδικό αριθμ. 39).

Στις 18 Μαΐου 2008, την Δ΄ Κυριακή μετά το Πάσχα, πραγματοποιήθηκε στον ιερό συνοδικό καθεδρικό ναό της Εικόνας της Παναγίας «Ζνάμενιγε» η ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Πρωθιεράρχη της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και μητροπολίτη Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνα.

Με την από 8-9 Δεκεμβρίου 2016 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην κανονική του ευθύνη παραδόθηκαν ενορίες της επαρχίας της Μεγάλης Βρετανίας (ως προέδρου της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας).

Στις 9 Ιουνίου 2017 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος του χορήγησε δικαίωμα να φορά δύο ιερά εγκόλπια.

Με την από 2 Οκτωβρίου 2017 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τού ανατέθηκε η προσωρινή διοίκηση της επαρχίας Δυτικής Ευρώπης.

Με την από 20 Σεπτεμβρίου 2018 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας παύθηκε από την διοίκηση των ενοριών της επαρχίας Μεγάλης Βρετανίας και Δυτικής Ευρώπης.

TOP NEWS