Το Σάββατο το «Ύστατο Χαίρε» στον Μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας – Εθνικό πένθος από την Κυβέρνηση

  • Dogma
πατριάρχης

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 78 ετών, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, θα τελεστεί  η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η σορός του Μακαριστού Πατριάρχη από το πρωί της Παρασκευή θα βρίσκεται στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό  σε λαϊκό προσκύνημα.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να κηρύξει την Παρασκευή και το Σάββατο, 15 και 16 Μαρτίου αντίστοιχα, ημέρες εθνικού πένθους στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας ο Μακαριστός Πατριάρχης Βουλγαρίας θα οδηγηθεί στον  Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής όπου και θα ταφεί, σύμφωνα και με την τελευταία επιθυμία του.

Ο Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβης κ. Ιωάννης, ο οποίος και εξελέγη προσωρινός επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου, θα αναλάβει τη διοργάνωση της εκλογής νέου Πατριάρχη εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας τους τελευταίους μήνες παρουσίαζε προβλήματα υγείας, ενώ τον Νοέμβριο είχε νοσηλευτεί με πνευμονοπάθεια.

Ποιος ήταν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος:

ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος. Εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας τον Φεβρουάριο του 2013 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.

Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1945 στη Σόφια. Σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σόφιας και έκανε περαιτέρω σπουδές στη Μόσχα. Στις 3 Αυγούστου 1975 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 15 Αυγούστου 1975 και Πρεσβύτερος στις 25 Μαρτίου 1976. Στις 21 Νοεμβρίου 1977 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σόφιας από το 1981 μέχρι το 1985. Στις 8 Δεκεμβρίου 1985 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λεύκης.

Υπήρξε λέκτορας και υπεύθυνος της Χορωδίας της Ακαδημίας, Πρόεδρος της Θεολογικής Ακαδημίας, πρώτος Κοσμήτορας της ανασυσταθείσης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας ενώ υπηρέτησε και ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, από το 1992 έως το 1994.

Στις 3 Απριλίου 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Δοροστόλου και Τσερβένου. Στις 19 Δεκεμβρίου 2001 μετά τη διαίρεση της Μητροπόλεως Δοροστόλου και Τσερβένου στις Μητροπόλεις Δοροστόλου με έδρα την Σιλίστρα και Ρούσε με έδρα το Ρούσε ονομάστηκε Μητροπολίτης Ρούσε.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2013 εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.

Απεβίωσε στις 13 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 78 ετών, μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Σόφιας.

Κεντρική φωτογραφία: Πατριαρχείο Βουλγαρίας

TOP NEWS