Εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση ο Αντιοχειανός Μητροπολίτης Ιωσήφ

  • Dogma
μητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, έπειτα από βαριές κατηγορίες…

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, έπειτα από κατηγορίες οι οποίες τον εμπλέκουν σε σεξουαλικό σκάνδαλο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», το οποίο ωστόσο δεν κατονομάζεται ευθέως τόσο από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, όσο και από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ιωσήφ. Η γυναίκα με την οποία ο Μητροπολίτης Ιωσήφ φέρεται να είχε ερωτικές περιπτύξεις επί μακρά σειρά ετών, έγραψε επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, στους Επισκόπους της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά και εξιστορεί λεπτομερώς τα διαμειβόμενα, πράγμα το οποίο έκανε τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη να δράσει ακαριαία.
Επισημαίνεται ότι η Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Καναδά ανήκει εκκλησιαστικά και κανονικά στην Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης με επιστολή του με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2022 που έστειλε «στους  ιεράρχες, ιερείς, διακόνους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα πνευματικά τέκνα της Ιεράς Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής» τους πληροφορεί για τα ακόλουθα: «Πρώτον, έχομε λάβει από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής, Ιωσήφ Zehlaoui επιστολή της συνταξιοδότησης του από τη θέση του Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής.

Δεύτερον, καθηκόντως θα παραπέμψουμε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Σύνοδο προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.

Τρίτον η άμεση ισχύς της παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη από την Αρχιεπισκοπή και οι περιστάσεις που σχετίζονται με αυτή μας αναγκάζουν, ως Πατριάρχη, να λάβουμε τα δέοντα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε την πρέπουσα φροντίδα και τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής, εν προετοιμασία για την επόμενη φάση. Θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτά τα μέτρα εν καιρώ ευθέτω».

Σε επιστολή του ο Μητροπολίτης Ιωσήφ με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, του ιεράρχες, κλήρο και πιστούς της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Καναδά , αναφέρει ότι αποφάσισε να παραιτηθεί «από την αγάπη του προς την Εκκλησία», ενώ τονίζει ότι συγχωράει «όλους εκείνους οι οποίοι ψευδώς με κατηγόρησαν με λόγο, με σκέψη ή έργα χωρίς αποδείξεις είτε θεληματικά είτε αθέλητα».

Υπογράμμισε πως «η απόφασή μου να παραιτηθώ βασίζεται μόνο σε  δύο πράγματα. Πρώτον, στην αγάπη μου για μια ολόκληρη ζωή στην Εκκλησία και στην αφοσίωση μου στην προστασία της και δεύτερον, η φροντίδα και η μέριμνά μου για την Αρχιεπισκοπή και τους πιστούς της. Έχοντας διατηρήσει μια προσωπική αρχή σε όλη μου τη ζωή «ποτέ να μην επιτρέπω σε τίποτα να βλάψει την Εκκλησία», τώρα βλέπω ότι η Εκκλησία βρίσκεται πράγματι σε σοβαρό κίνδυνο. Ελπίζω ότι η απόφασή μου να απομακρυνθώ να γλιτώσει την Αρχιεπισκοπή και τους πιστούς της από περαιτέρω αχρείαστα προβλήματα,  επιθέσεις από ανθρώπους που κάνουν κακό και πιθανή οικονομική ζημιά».

Μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα» στον πρωτοσύγκελο της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Ιερεμία Ντέιβις παρέμεινε αναπάντητο, καθώς επίσης και στην γραμματέα του Μητροπολίτη Ιωσήφ, Mariline Abou Hanad.

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας στις 2 Νοεμβρίου του 1950. Σπούδασε Θεολογία και εκκλησιαστική μουσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1995 ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπηρετήσει ως βοηθός Επίσκοπος στην Επισκοπή με έδρα το Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας ενώ στις 3 Ιουλίου του 2014 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Αμερικής και Καναδά σε διαδοχή του αειμνήστου Μητροπολίτη Φιλίππου Σαλίμπα.
Η Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή απαρτίζεται από τριακόσιες κοινότητες και ιεραποστολές, έχει οκτώ Επισκοπές και έξι βοηθούς Επισκόπους και η έδρα της είναι στην πόλη Englewood της Νέας Ιερσέης. Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ ήταν αντιπρόεδρος της Επισκοπικής Συνελεύσεως των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής και συμμετείχε σε πολλές ιεροτελεστίες και εκδηλώσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ηταν επίσης παρών και στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν στις 4 Ιουλίου 2022.

Θόδωρος Καλμούκος/ Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS