Ελπιδοφόρος Αμερικής: Ο Αγ. Νικόλαος θα μας βοηθήσει στην αποπεράτωση του ναού του

  • Dogma
αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιο του για την εορτή του Αγίου Νικολάου, αφού υπενθυμίζει τις αρετές της αγάπης και της γενναιοδωρίας του τιμώμενου Αγίου, αναφέρεται στον ημιτελή ναό του στο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Τονίζει πως «η μνεία του Αγίου Νικολάου προκαλεί διαφορετικά αισθήματα. Ένα όνομα το οποίο θα έπρεπε συνειρμικά να συνδέεται με την αγιότητα, την ειρήνη και την προσευχή, συνδέεται με το χρέος, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση». Ζητά από κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής «να κάνει Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο την ημέρα της μνήμης του».

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έχει ως εξής: «Το όνομα του Αγίου Νικολάου φέρνει χαρά στους ανθρώπους ανά τον κόσμο, και είναι σχεδόν συνώνυμο της αγάπης και της γενναιοδωρίας. Ακόμη περισσότερο, το όνομά του εμπνέει σεβασμό και προκαλεί αγαλλίαση ανάμεσα σε Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι γνωρίζουν τα θαυματουργά έργα του Θεού, τα οποία έγιναν διά του δούλου Του Νικολάου. Με την δύναμη του Χριστού, ο Άγιος Νικόλαος πολέμησε την αδικία, ανέστησε νεκρούς, θεράπευσε αρρώστους, και κάλυψε τις ανάγκες του ποιμνίου του. Γι’ αυτά τα θαυμαστά έργα του νιώθουμε όλοι μας αγαλλίαση στις ψυχές μας.

Όμως, σε σχέση με το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο, η μνεία του Αγίου Νικολάου προκαλεί διαφορετικά αισθήματα. Ένα όνομα το οποίο θα έπρεπε συνειρμικά να συνδέεται με την αγιότητα, την ειρήνη και την προσευχή, συνδέεται με το χρέος, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Άγριες φωνές έχουν υψωθεί εναντίον κληρικών και λαϊκών, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συμμετοχή ή η ευθύνη εκάστου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ιερείς και οι επίσκοποι είναι υποχρεωμένοι να βρουν χρήματα για την αποπεράτωση του Προσκυνήματος. Οι κληρικοί, όμως, δεν έχουν εκπαιδευθεί για να εκτελούν χρέη ερανιστών ή τραπεζιτών. Η προσοχή τους οφείλει να είναι στραμμένη προς την προσευχή και διακονία του λόγου του Θεού (Πράξεις 6:4).

Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε με ενεργό τρόπο την βοήθεια του αγίου προστάτη του Προσκυνήματος. Ίσως, αυτό που εμείς αποτύχαμε να πράξουμε επί της γης, μας βοηθήσει εκείνος να το επιτύχουμε εξ ουρανού. Ο Χριστός έδωσε στον Άγιο Νικόλαο τη δύναμη να επανορθώνει την αδικία και να καλύπτει ανάγκες πνευματικές, ιατρικές ή οικονομικές. Διά των πρεσβειών του ανέστησε νεκρό ναυτικό. Είναι βέβαιο ότι διά της προσευχής του θα μπορέσει να αναστήσει και αποπερατώσει το έργο μας του Ελληνορθοδόξου Ναού Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Προσκυνήματος.

Ζητώ, λοιπόν, από κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής μας να κάνει Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο την ημέρα της μνήμης του. Ας ζητήσουμε τη βοήθεια του Θαυματουργού των Μύρων, ζητώντας του να μας δείξει τη δύναμη του Θεού και να μας προσφέρει αυτό που μας λείπει, μέχρις ότου ο ναός που φέρει το όνομά του ολοκληρωθεί και επαναλειτουργήσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Με μία καρδιά και μία φωνή, ας ψάλλουμε όλοι μαζί:

Της Εκκλησίας τα άνθη, περιιπτάμενος, ως νεοττός της άνω καλιάς των

Αγγέλων, Νικόλαε τρισμάκαρ, κράζεις αεί, προς τον Θεόν υπέρ πάντων

ημών, των εν ανάγκαις κινδύνων και πειρασμών, και λυτρούσαι ταις

πρεσβείαις σου.  (1ο Στιχηρόν Εγκωμίων Δεκεμβρίου 6)

Είθε το όνομα του Αγίου Νικολάου να γίνει και πάλι συνώνυμο της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της δόξας του Θεού για πάντα. Είθε ο Κύριος να χαρίζει πολλά έτη στους εορτάζοντες με αυτό τον λαμπρό εορτασμό, και σε όλους εμάς».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS