Ενθρόνιση νέου Επισκόπου Μοζαμβίκης

  • Dogma
επισκόπου μοζαμβίκης

Σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου.

Η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μοσζαμβίκης, πραγματοποιήθηκε στο Καθεδρικό Ναό Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μαπούτο από τον εκπρόσωπο Α.Θ.Μ Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη.

Στην τελετή αρευρέθηκαν οι κ . κ Πρέσβεις της Αιγύπτου Karim Ashraf της Ρωσιας Andrey Kemarsky, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Γεράσιμος Μαρκέτος οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας στο Μαπούτο, ο πατέρας Τιμόθεος, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων καθώς και εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννης ενεχείρισε στον νέο ενθρονισμένο Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ.κ Χρυσόστομο Το δώρο της αγάπης του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β καθώς και την σημαία της Μοζαμβίκης και την εφημερίδα της Κυβέρνησης με την επίσημη αναγνώριση από την Δημοκρατία της Μοζαμβίκης..

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Με ιδιαίτερη τιμή και περισσή χαρά, με την εντολή και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄, στέκομαι ενώπιον σας σήμερα, με την ευκαιρία της ιστορικής ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μοζαμβίκης κ.Χρυσοστόμου.

Δοξολογώ το όνομα του Αγίου Θεού, διότι με αξίωσε να υπηρετήσω κι εγώ τους Ορθοδόξους πιστούς της πανέμορφης αυτής χώρας, να υπηρετήσω, όσο το κατά δύναμιν, την ιεραποστολή προσπάθεια του Πατριαρχείου μας και να διατηρώ στην καρδιά μου τις ωραίες αναμνήσεις και τις μοναδικές εμπειρίες που βίωσα, κατά την διάρκεια της πενταετούς διακονίας μου. Η Μοζαμβίκη έχει κατοίκους ευγενείς, πλούσιους όχι τόσο σε χρήματα, αλλά σε αγάπη και πολιτισμό. Θα το διαπιστώστε από τις πρώτες στιγμές της διακονίας σας.

Στέκομαι για να σας παραδώσω εγώ σήμερα, Σεβασμιώτατε, την επισκοπική ράβδο, εκ χειρών του Πατριάρχου μας, που πολύ αγάπησε και ανάλωσε τις δυνάμεις του για την θεμελίωση της Ορθόδοξης πίστης σε αυτόν τον ευλογημένο από τον Θεό τόπο, που αγωνίστηκε για να αναστηλώσει τα ιερά σκηνώματα της Ορθόδοξης πίστης μας, τους Ιερούς μας Ναούς, τους οποίους από το 1896 και εντεύθεν οι πατέρες μας απόδημοι Έλληνες ανήγειραν και έως εσάς τούτη την ευλογημένη στιγμή, από την οποία και εξής θα συνεχίσετε στέκεστε «επί την λυχνίαν» της Εκκλησίας της Μοζαμβίκης.

Η αγάπη σας, γνωρίζω πολύ καλά εξ εμπειρίας, ότι είναι περισσή. Αυτήν την αγάπη, και γιατί όχι ακόμα περισσότερη, να καταθέτετε συνεχώς ως «θυμίαμα εύοσμον, μύρον πολύτιμον» στον νέο σας πνευματικό Πατέρα και χειραγωγό σας εις Χριστόν.
Εδώ, Σεβασμιώτατε άγιε Μοζαμβίκης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο ωκεανοφίλητο Μαπούτο, και στον περικαλλή Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έδρα της Ιεράς Σας Επισκοπής, θα βρίσκεται το επιτελείο σας, οι άνθρωποί σας, οι συν-κυριναίοι σας, που θα σηκώνουν μαζί σας τον βαρύ, αλλά ταυτόχρονα γλυκύ, σταυρό της διακονίας σας…

Θα τα καταφέρετε, διότι είστε άνθρωπος αγάπης, υπομονής, καταλογής.
Εκτός από την ιστορική Μπέιρα, ήδη έχει θεμελιωθεί στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με το Μαλάουι, ο πρώτος Ορθόδοξος Ενοριακός πυρήνας, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Μουρακέλας, που αριθμοί περί τους 2000 πιστούς κατηχούμενους, ενώ ετοιμάζονται σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων άλλοι πέντε ενοριακοί πυρήνες…

Χρειάζεται όμως εντατικοποίηση της ιεραποστολικής προσπάθειας, για να μπορέσει να αποδώσει πνευματικούς καρπούς. Χρειάζεται συνεχής εποπτεία, εντατικός αγώνας, διαρκής κόπος και μόχθος. Είμαι σίγουρος, Σεβασμιώτατε, ότι επί των ημερών της αρχιερατείας σας, θα ανθίσει το άνθος της Ορθόδοξης πίστης στην περιοχή. Το έδαφος είναι οργωμένο και ήδη έχει σπαρθεί της πίστεως ο καρπός…

Σεβασμιώτατε άγιε Μοζαμβίκης,
Από σήμερα αναλαμβάνετε τα ηνία της Τοπικής Εκκλησίας της Μοζαμβίκης και όλοι προσβλέπουν στο πρόσωπό σας ως τον «ποιμένα τον καλόν», σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι στο πλευρό σας για οτιδήποτε με χρειαστείτε. Αυτό δεν το αναφέρω απλά, αλλά το εννοώ ουσιαστικά. Θεωρείστε την ταπεινότητά μου αληθινό σας αδελφό.

Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.κ Χρυσόστομος αναφώνησε την ενθρονιστήρια ομιλία του .

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό- Πολιτιστικό Κέντρο της Επισκοπής από την Εκκλησιαστική Επιτροπή προς τιμήν του νέου Επισκόπου.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ