Εορτασμός Θεοφανείων στην Ιερουσαλήμ

  • Dogma
ιερουσαλήμ

Στις 19 Ιανουαρίου 2021, ανήμερα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων, της Βαπτίσεως του Κυρίου Υμών Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ´ προέστη των πανηγυρικών λατρευτικών εκδηλώσεων στον Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων.

Κατά την παράδοση, ο μεγάλος αγιασμός των υδάτων αυτήν την ημέρα τελείται στο Καθολικό πριν τη Θεία Λειτουργία. Κατόπιν στο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου ο Μακαριώτατος, συλλειτουργούντων των ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιεροσολύμων και κληρικών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας προεξήρχε της Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Μετά την απόλυση ο Πατριάρχης Θεόφιλος, συνοδεία κληρικών, μετέβη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου για άλλη μια φορά ευχήθηκε προσωπικά για την εορτή στους συλλειτουργήσαντες κληρικούς. Με την ευλογία του επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής αρχιμανδρίτη Αλεξάνδρου Γέλισοφ στη Θεία Σύναξη συμμετείχε ο ταμίας της Αποστολής ιερομόναχος Αθανάσιος Μπούκιν.

Την ίδια ημέρα στο ναό της Αγίας μάρτυρος βασιλίσσης Αλεξάνδρας στη Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις, των οποίων προέστη ο αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Γέλισοφ.

Συλλειτουργησάντων των μελών και κληρικών της Αποστολής, του ηγουμένου Νίκωνος Γκολόφκο, του ιερομονάχου Δομετιανού Μαρκαριάν και του διακόνου Ηλία Ντρατσούκ ο επικεφαλής της Αποστολής προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, μετά τη λήξη της οποίας ετελέσθη δοξολογία ενώπιον της εικόνος των Θεοφανείων. Ακολούθησε στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος της Αποστολής η μετάληψη των πιστών με τα αγιασμένα κατά τη Θεία Λειτουργία Δώρα, καθώς και η διανομή του αγιάσματος, που ευλογήθηκε πριν τη Θεία Λειτουργία.

TOP NEWS