Εορτή νέας Ινδικτιώνος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,

  • Dogma
πατριαρχείο

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και σύμφωνα με την τάξη και την παράδοση της Πρωτόθρονης Μεγάλης Εκκλησίας εορτάσθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η εορτή της νέας Ινδικτιώνος καθώς και η εορτή της Παναγίας της Παμμακαρίστου, η ιερά εικόνα της οποίας φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Κατά τον Μέγα Εσπερινό του Σαββάτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, κατά την διάρκεια του οποίου τίμησε με το Οφφίκιο του Άρχοντος Μεγάλου Ρήτορος τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Χρήστο Γιανναρά, ενώ ακολούθησε παρετέθη δεξίωση στον αυλόγυρο της Ι.Μονής, με τη φροντίδα του υπευθύνου αυτής Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου, κατά την οποία η Φιλαρμονική του Δήμου Αμφιλοχίας παρουσίασε πρόγραμμα με παραδοσιακά και νεώτερα τραγούδια.

Το πρωί της Κυριακής, 1η Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννου, Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, Τρανουπόλεως κ. Γερμανού, Καναδά κ. Σωτηρίου, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Ανέων κ. Μακαρίου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Πισιδίας κ. Σωτηρίου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, Σασίμων κ. Γενναδίου, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Λέρου, Καλύμνου και Ἀστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Χόνγκ Κόνγκ κ. Νεκταρίου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, Σύμης κ. Χρυσοστόμου, Σικάγου κ. Ναθαναήλ και του Πανιερωτάτου. Τελμησσού κ. Ιώβ.

Εκκλησιάσθησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι τού Θρόνου Θερμών κ. Δημήτριος, Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, Αβύδου κ. Κύριλλος, Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι επίσης ο Σεβασμιώατατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη, Κληρικοί πολλών Μητροπόλεων, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, ο Εξοχώτατος κ. Πέτρος Μαυροειδής, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Άγκυρᾳ, εκπρόσωποι της ομογένειας παράγοντες, καθώς επίσης πλήθος πιστών της Πόλεως και του εξωτερικού.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και σύμφωνα με την τάξη ανεγνώσθη υπό του Πανοσιολ. Διακόνου κ. Βοσπορίου, Κωδικογράφου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, το Μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος, επί τη ημέρᾳ προσευχών υπέρ του Περιβάλλοντος, η οποία έχει θεσπιστεί από την 6η Ιούνιου 1989, μετά από απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να είναι αφιερωμένη την πρώτη ημέρα κάθε Εκκλησιαστικού Έτους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου, όπου και ανεγνώσθη υπό της Α.Θ.Π, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Ευχή και η Πράξη της ΙΓ’ Ινδικτίωνος, την οποία, όπως ορίζει το έθος υπογράφηκε υπ᾿ Αυτοῦ και υπό των συγχοροστατησάντων Αρχιερέων, ανταλλάσσοντας τον εν Χριστῷ αδελφικόν ασπασμόν.

 

TOP NEWS