Επιφάνιος: Ποιος είναι ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας

  • Dogma
επιφάνιο

Ο μόλις 39 ετών νέος Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, έως τώρα Μητροπολίτης Επιφάνιος κατά κόσμον Σεργκέι Ντουμένκο, μιλάει άπταιστα ελληνικά – προσόν που ενδεχομένως αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις σχέσεις με το Φανάρι- έζησε ένα χρόνο στην Ελλάδα, έχει σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο ΕΚΠΑ, ενώ κατά το παρελθόν δημοσιογραφούσε σε έντυπα και ιστοσελίδες και είναι  μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας.  

Ο Επιφάνιος είναι ο ιεράρχης, τον οποίο προώθησε ο Μητροπολίτης Φιλάρετος, όταν διαπίστωσε πως δεν θα μπορούσε ο ίδιος να διεκδικήσει τον θώκο του Μητροπολίτη Κιέβου της ενοποιημένης Εκκλησίας. Άλλωστε, και η κουρά του έγινε με ευλογία του Πατριάρχη Κιέβου Φιλάρετου .

Γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου του 1979 στο χωριό Βόλκοβο της περιοχής Ιβάνοβσκι στην περιφέρεια της Οδησσού, πέρασε τα  παιδικά του χρόνια πέρασαν στη Μπουκοβίνα.

Έχει PhD από την Πνευματική Ακαδημία του Κιέβου, ενώ έχει ανακυρυχθεί διδάκτορ θεολογίας με διατριβή στη «Διαμόρφωση εκκλησιαστικών κανονικών συλλογών την περίοδο πρι τη Σύνοδο της Νίκαιας και τα χαρακτηριστικά τους».

Υπήρξε συντάκτης της διαδικτυακής πύλης «Ορθόδοξο Ρόβνο» και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Πνευματικό πεδίο».

Στις 6 Ιανουαρίου του 2008 χειροτονείται ιεροδιάκονος και στις 20 Ιανουαρίου 2008 χειροτονείται ιερομόναχος.

Με την ευλογία του Πατριάρχη Φιλάρετου στις 21 Δεκεμβρίου δέχεται την κουρά με όνομα Επιφάνιος.

Τον Ιανουάριο του 2008 γίνεται γραμματέας του Πατριάρχη του Κιέβου και Πασών των Ρωσιών Φιλαρέτου.

Με την απόφαση της Αρχιερατικής Συνόδου από τις 28 Ιουνίου του 2013 γίνεται Μητροπολίτης του Περειασλάβ-Χμελνίτσκι και Μπελοτσερκόβσκι με δικαιώματα επαρχιακού αεριερέα.

Με την απόφαση της Συνόδου από τις 13 Δεκεμβρίου 2017 παίρνει τον τίτλο Μητροπολίτη του Περειασλάβκ λαι Μπελοτσερκόβσκι.

Είναι κάτοχος πολλών εκκλησιαστικών κρατικών βραβείων και παράσημων.

 

 

TOP NEWS