Επικρίσεις για το σχέδιο ελληνορθόδοξου ναού να κατεδαφίσει σπίτια στο Μέριλαντ

  • Dogma

Κοινοτικοί ηγέτες και ακτιβιστές στο Μάουντ Βέρνον αντέδρασαν με έκπληξη και απογοήτευση στο σχέδιο μιας τοπικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας να κατεδαφίσει πέντε πολυκατοικίες που χρονολογούνται στο 1890 στην ιστορική αυτή συνοικία της Βαλτιμόρης και δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στην πρόταση όταν έρθει σε δημόσια ακρόαση τον επόμενο μήνα.

Οι ηγέτες της κοινότητας λένε επίσης ότι παίρνουν δύναμη από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατεδάφιση των τετραώροφων σπιτιών στις οδούς 35, 37, 39, 41 και 43 W. Preston St. για να δημιουργηθεί ένας κήπος για προσευχή.

Αλλά, ο π. Αναστάσιος Μπουραντάς, προϊστάμενος του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην 24 W. Preston St., υπερασπίστηκε το σχέδιο της εκκλησίας του για την κατεδάφιση και στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρόταση τόνισε:

«Πιστεύω ότι κάνουμε το καλύτερο για την εκκλησία και το καλύτερο για την κοινότητα γενικότερα (…) Ενα πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι σκεφτόμαστε ολόκληρη την κοινότητα».

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μάουντ Βέρνον έμαθαν για το σχέδιο κατεδάφισης αφού η Κάρολιν Χέκερ (Caroline Hecker), δικηγόρος της εκκλησίας, κατέθεσε αίτηση στις 18 Νοεμβρίου για την έγκριση της κατεδάφισης των πέντε σπιτιών στην οδό Preston και την αντικατάστασή τους με «έναν κήπο προσευχής και (…) για συγκεντρώσεις με βάση την πίστη (…) για την προώθηση της θρησκευτικής αποστολής της εκκλησίας».

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως τον πνευματικό ηγέτη του εκκλησιάσματος, ο π. Μπουραντάς επιβεβαίωσε ότι η εκκλησία ζητά άδεια κατεδάφισης και αναμένει έγκριση από την πόλη.

«Αυτή τη στιγμή πρόκειται για μία αίτηση», δήλωσε στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα «Baltimore Fishbowl».

Ο π. Μπουραντάς δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει πολλά περισσότερα επειδή βρίσκεται στη θέση του μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και ακόμη μαθαίνει και ο ίδιος για την πρόταση.

«Είμαι εδώ ούτε καν δύο μήνες», είπε. «Είμαι ο νέος ιερέας, συνεπώς ακόμα εξοικειώνομαι με τα τεκταινόμενα, οπότε δεν ξέρω. Αν ήξερα, θα σας το έλεγα. Αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή… Δεν είμαι εξοικειωμένος με ολόκληρη την ιστορία».

Στα ερωτήματα αναφορικά με το πότε θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες και εάν θα υπάρξουν συναντήσεις με την κοινότητα, ο ιερέας απάντησε: «Δεν ξέρω. Μακάρι να μπορούσα να σας πω… Μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω περισσότερο».

«Δεν είναι δική μου ιδέα», πρόσθεσε. «Δουλεύουμε ως συμβούλιο. Είμαι ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας. Οπότε ναι, εργαζόμαστε ως κοινότητα».

Ο ιερέας δήλωσε ότι, αν και δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση, την υποστηρίζει πλήρως.

«Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι κάνουμε το καλύτερο για την εκκλησία και το καλύτερο για την κοινότητα γενικότερα», τόνισε. «Αυτό είναι ένα πράγμα που μπορώ να πω, ότι ανησυχούμε για ολόκληρη την κοινότητα. Οχι για τον καθεδρικό ναό, αλλά για την κοινότητα εδώ στη Βαλτιμόρη».

Πηγή: «Baltimore Fishbowl»/

Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS