Επίσημη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Δημοκρατία της Γκαμπόν

  • Dogma
γκαμπόν

Αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Δημοκρατία της Γκαμπόν η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Την 3η Φεβρουαρίου 2016, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ευρισκόμενος στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ της Γκαμπόν στα πλαίσια ποιμαντικής επισκέψεως, συναντήθηκε με τον Εξοχ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ασφαλείας κ.Pacome Moubelet Boubeya, ο οποίος του παρέδωσε την επίσημη αναγνώριση της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Δημοκρατία της Γκαμπόν, επισημαίνοντας ότι το κράτος προσβλέπει στην δημιουργική και γόνιμη παρουσία Αυτής.

Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Σεπτού Προκαθημένου του παλαιφάτου Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας, Μακαριωτάτου κ.κ.Θεοδώρου Β’ και της τοπικής Εκκλησίας προς τον Εξοχ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γκαμπόν κ.Αλί Μπονγκό Οντιμπά, ο οποίος ενέκρινε τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες κατόπιν της υποβληθείσης σχετικής αιτήσεως του Επισκόπου κατά το έτος 2014, ως και προς τον κ.Υπουργό για την καλλίκαρπη συνεργασία. Ακόμη, ο Εξοχ.κ.Boubeya ενημέρωσε τον Θεοφ. κ.Παντελεήμονα και για την πρόοδο των ενεργειών προς έκδοση της αδείας ανεγέρσεως του πρώτου ορθοδόξου Ναού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό συμπληρώνει ήδη 30 χρόνια παρουσίας και δράσεως στην Δημοκρατία του Κονγκό. Ο πρώτος κήρυξ της Ορθοδοξίας στην Μπραζαβίλ το έτος 1983 υπήρξε ο καταγόμενος από το Lubumbashi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) αδελφός και μετέπειτα πρώτος ιερέας, μακαριστός Floribert Tchizibou.

Σήμερα, η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν αναπτύσσει δυναμικά ένα σπουδαίο ιεραποστολικό και κατηχητικό έργο, συμπληρούμενο από έντονη δραστηριότητα στους τομείς της φιλανθρωπίας, της εκπαιδεύσεως, της περιθάλψεως και της υγείας, ιδιατέρως υπέρ των εμπεριστάτων και ασθενεστέρων οικονομικά γηγενών, χωρίς καμμία θρησκευτική ή άλλη διάκριση.

TOP NEWS