Επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων του πληρώματος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ»

  • Dogma
ΦΑΕΘΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018, στις 8:30π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» (το έκτο μέλος, Νιάφας Νικόλαος παραδόθηκε πριν από λίγους μήνες). Το σκάφος είχε βυθιστεί από βόμβες ναπάλμ της τουρκικής αεροπορίας το 1964, στον κόλπο του Ξερού, λίγο έξω από τη Μόρφου.

Η ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη. Την ζωή τους έχασαν τα επτά, έξι από την Ελλάδα και ένας Κύπριος εθελοντής, ο Άντης Φιλήτας από τη Μόρφου. Τον περασμένο Μάϊο παραδόθηκαν τα λείψανα του ναύτη Νικόλαου Νιάφα.

Σήμερα παραδόθηκαν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου, του υποκελευστή, Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών, Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα. Μεταξύ των διασωθέντων είναι ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων», ανθυποπλοίαρχος το 1964 Δημήτριος Μητσάτσος, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι.

Επίσης, παραδόθηκαν τα λείψανα του έφεδρου ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τυλληρίας τον Αύγουστο 1964 και του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο 1974.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστη ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρης Βίτσας. Παρόντες ήταν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης καθώς και πολλοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και πολιτειακοί παράγοντες του τόπου.

Το τρισάγιο προς τιμή των ηρώων τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.

IMG-0e26b36c508a190c36dfdfe7d771e473-V

Μετά από το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, ακολούθησε στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του Συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του Ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη.

Τα λείψανα των πέντε πεσόντων του «ΦΑΕΘΩΝ», μετά από το πέρας της τελετής θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-27.

Σημειώνεται ότι στις 12 μ.μ., στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, θα αποδοθούν οι δέουσες τιμές και θα ακολουθήσει η αναχώρηση της πτήσης για την Αθήνα.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ