Επίσκεψη Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου στη Μητρόπολη Σουηδίας (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης ο Ποιμενάρχης,Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, και ακολούθησε επίσημη Δοξολογία προς τιμήν του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Την πρωΐα της Τετάρτης, 13ης Δεκεμβρίου 2023, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιοςπραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, στην Στοκχόλμη.

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης ο Ποιμενάρχης,Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, και ακολούθησε επίσημη Δοξολογία προς τιμήν του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Στο πέρας της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης Κλεόπας καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τα μέλη της τιμίας συνοδείας του, στην δε προσφώνησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η ιεραποστολική Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, η Εξαρχία τούτη των Βορείων Χωρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η πόλις της Στοκχόλμης, με τους υψηλούς οραματισμούς, ανοίγει σήμερα την καρδιά της, για να σάς υποδεχθεί, με αισθήματα ανείπωτης χαράς και συγκινήσεως.

Η σημερινή σας παρουσία ανάμεσά μας, Μακαριώτατε, είναι μια ιδιαίτερη ευλογία, καθώς δίδει την ευκαιρία σε όλους μας, να ασπασθούμε την δεξιά σας, να ευλογηθούμε από τον Πρωθιεράρχη της κατά Ουκρανίαν Εκκλησίας, και να θαυμάσουμε τον απλό στους τρόπους και μεγάλο στην ψυχή, τονοιακοστρόφο της Ουκρανικής Εκκλησίας, τον κοσμημένο με υπομονή, νηφαλιότητα και σωφροσύνη, τον άοκνο εργάτη του Ευαγγελίου.

Με την προ ολίγου ολοκληρωθείσα Δοξολογία, αναπέμψαμε μεσοκάρδιες ευχαριστίες από τον Καθεδρικό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προς τον αγαθοδότη Κύριο, τον ουράνιο Δομήτορα της Εκκλησίας, για την σημερινή συντυχία και κοινωνία εν Χριστώ, αλλά και βαθύτατα συγκινημένοι, αναφωνούμε το «ὡςεὖ παρέστητε», Μακαριώτατε!

Με την ευλογητή παρουσία σας, θυμόμαστε την απόφαση του Πρωτευθύνου της Ορθοδοξίας, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με τις ενέργειες και εισηγήσεις του Οποίου, παραχωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στην Εκκλησία της Ουκρανίας ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας.

Επιτρέψτε μου, να σας μεταφέρω τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου, ο Οποίος, πολυμερώς και πολυτρόπως, έχει αποδείξει την αγάπη, την στοργή και την μέριμνά Του για την Εκκλησία της Ουκρανίας και την Υμετέρα Μακαριότητα.

Θεωρούμε, Μακαριώτατε, ότι οι δεσμοί της Μητροπόλεώς μας και προσωπικώς, τόσο μεθ’ Υμών, όσο και μετά μελών της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διατρανώνουν τα αισθήματα της αγάπης και συμπαραστάσεώς μας προς Υμάς και τον δοκιμαζόμενο άρτι Ουκρανικό λαό.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω την έλευση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρίβνε και Όστριχ κ. Ιλαρίωνος, τον παρελθόντα Μάιο, με αφορμή την έκθεση δημιουργών, που βασίστηκαν σε στρατιωτικά υλικά και διοργανώθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο Σουηδίας “Armémuseum”, στην Στοκχόλμη.

Επίσης, σας αναφέρω την υποδοχή και συνάντησή μας με τον Εξοχ. Πρέσβυ της Ουκρανίας στην Στοκχόλμη κ. PlakhotniukAndrii, τον Μάιο του 2022, με τον οποίο συζητήσαμε πολλά και επίκαιρα ζητήματα, καθώς και τις επισκέψεις Ουκρανών κληρικών, για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των Ουκρανοφώνων αδελφών μας, στην Σουηδία, τη Νορβηγία, την Δανία και την Ισλανδία.

Ιδιαιτέρως, θα ήθελα, με την παρούσα ευκαιρία, να ευχαριστήσω τον Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα, με την συγκατάθεση του οποίου, εφέτος τα Χριστούγεννα θα αποσταλεί Ουκρανός κληρικός του στη Νορβηγία και την Στοκχόλμη, ώστε να ακουστεί η Θεία Λειτουργία και στην Ουκρανική γλώσσα.

Προσευχόμεθα, Μακαριώτατε, στον Τριαδικό Θεό της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες, κατά τις οποίες θα ακουστεί και πάλι η αγγελική ψαλμωδία «Δόξα ἐνὙψίστοιςΘεῷκαίἐπίγῆςεἰρήνηἐνἀνθρώποιςεὐδοκία», να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας της πολύπαθης Ουκρανίας και να απολαύσετε γρήγορα τους καρπούς της ειρήνης, της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως.

Παρακαλώ, Μακαριώτατε, να ευλογήσετε τον λαό μας, για να συνεχίσει τον πνευματικό του αγώνα, με πίστη, ελπίδα και υπομονή, ώστε, αταλάντευτα και ασυμβίβαστα, να δίδει την μαρτυρία Ιησού Χριστού και να γίνεται φως τοις πάσι!”

Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης Κλεόπας καλωσόρισε τους παρισταμένους, αρχής γενομένης εκ της τιμίας Συνοδείας του Μακαριωτάτου,τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη BilaTserkva κ. Ευστράτιο, τον Ιερολ. Διάκονο κ. AndriiSydor και τον συνεργάτη τους κ. RomanLabinskyi, καθώς και τον Επίσκοπο κ. PavloShvarts, της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, και τον Αιδεσιμ. κ. OleksandrGrosse, ΕπικεφαλήςτηςΣυνόδουτηςαυτήςΕκκλησίας.

Καλωσόρισε, επίσης, τον Αιδεσιμ. κ. PeterLindvall, Επικεφαλής του Οικουμενικού Τμήματος, τον Αιδεσιμ. Δρ. ChristopherMeakin, ΘεολογικόΓραμματέατηςΛουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, και τηνchaplainτου Σουηδικού Θεολογικού Ινστιτούτου στην Ιερουσαλήμ κ. KarinEkholm, τον εκπρόσωπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας και Γραμματέα του Οικουμενικού Διαλόγου Αιδεσιμ. κ. EinarTjelle, τον Επίσκοπο του Skalholtτης Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας Sr.KristjanBjörnsson, τον εκπρόσωπο του Χριστιανικού Συμβουλίου της Σουηδίας κ. MishaJaksic, τη νέαΠρέσβυ της Ελλάδος στην Στοκχόλμη, Εξοχωτάτη κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, και τον Πρέσβυ της Κύπρου στην Στοκχόλμη, Εξοχώτατο κ. Σόλωνα Σάββα.

Ομού μετά των παρισταμένων, ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. ΒαρθολομαίοΙατρίδη, εκπρόσωπο του Ιερού Κλήρου, την κ. Αθηνά Καραπαναγιωτίδου, εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως άνω ναού, και τέλος τους εθελοντές κ.κ. Όλγα Καραπαναγιωτίδου, ΗλίαΓέργη και Ελευθέριο Τσένγκο.

Περατωθείσης της Δοξολογίας και της προσφωνήσεως του οικείου Ιεράρχου, αντιφωνήσας ο Μακαριώτατος ανεφέρθη, με λόγους ευγνωμοσύνης, στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, στην χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, αλλά και στην μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας και προσωπικώς του Παναγιωτάτου για την Ουκρανία.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κλεόπα για την δοχή και φιλοξενία και ανέπεμψε δέηση προν τον Αρχηγό της ειρήνης Ιησού Χριστό, υπέρ καταπαύσεως του πυρός στην Ουκρανία.

Περατωθείσης της Δοξολογίας, της προσφωνήσεως και αντιφωνήσεως του Μακαριωτάτου, ο παρεπιδημών Πρωθιεράρχης κ. Επιφάνιος προσέφερε στονεπιχώριο Μητροπολίτη κ. Κλεόπα ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, ενώ ο φιλοξενών Ιεράρχης προσέφερε στον Υψηλό Επισκέπτη το προσφάτως εκδοθέν δίτομο έργο του, με τίτλο “Ανέκδοτες Επιστολές Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως” και την τρίγλωσση έκδοση της Θείας Λειτουργίας.

Επηκολούθησε μικρά δεξίωσις στο “Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς”, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ προς τιμήν του Μακαριωτάτου, των μελών της Συνοδείας Του και όλων των προσκεκλημένων,παρετέθη γεύμα στο όπισθεν του Καθεδρικού Ναού ευρισκόμενο Εστιατόριο “Cypern” (Κύπρος),το οποίο παρέθεσαν ευγενώς οι ιδιοκτήτες του κ.κ. Νικόλαος Αθανασίου και Αθανάσιος Καλπάκας.

Την εσπέραν της Τρίτης, 12ης Δεκεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον π. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Λουσίας στην Αρχιεπισκοπική Κατοικία της Λουθηρανικής Εκκλησίας, στην Ουψάλα, ευγενώς προσκληθείς προς τούτο από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. MartinModéus.

Αρχικώς, εικοσαμελής χορωδία από το τμήμα νεότητος του Καθεδρικού Ναού της Λουθηρανικής Εκκλησίας Ουψάλης, απέδωσε επίκαιρους ύμνους για την Αγία Λουσία, τα επικείμενα Χριστούγεννα, καθώς και για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Στην συνέχεια, ο οικοδεσπότης Αρχιεπίσκοπος και η σύζυγός του παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, προς τα μέλη της τιμίας συνοδείας του, καθώς και σε εκπροσώπους Χριστιανικών Δογμάτων και Ομολογιών των Βορείων Χωρών.

Το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος ανεχώρησε μετά της συνοδείας του από την Στοκχόλμη για την Φινλανδία.

TOP NEWS