Έτσι θα γίνει η προσευχή στην Αγιά Σοφιά: Το προκλητικό corona-show του Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης

  • Dogma
σοφιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την άκρως προκλητική πρωτοβουλία του σε διάγγελμα του, το απόγευμα της Πέμπτης (28.05.2020). Σήμερα ανοίγουν ξανά τα τζαμιά για τους πιστούς, μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό. Τι θα συμβεί απόψε στην Αγιά Σοφιά.

Ήθελε να είναι εκείνος που θα ανακοίνωνε το μεγάλο σχέδιό του για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Κι όταν ο θρησκευτικός ηγέτης «απείλησε» να του χαλάει στα σχέδια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ανάγκασε να το… πάρει πίσω. Για να το ανακοινώσει ο ίδιος, όπως ήθελε.

Ήταν πριν από περίπου δέκα  ημέρες, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα ανοίξουν ξανά για τους πιστούς –μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό- ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι καμία κίνηση του δεν είναι τυχαία. Συνεπώς, πώς θα μπορούσε να αποτελέσει… σύμπτωση ότι θα άνοιγε τα τζαμιά την 29η Μαΐου; Τα σενάρια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για προσευχή στην Αγιά Σοφιά, “φούντωναν” όσο περνούσαν οι μέρες. Και το απόγευμα της Πέμπτης (28.05.2020) επιβεβαιώθηκαν. Όπως και οι… υποψίες ότι ο “σουλτάνος” κάτι ετοίμαζε!

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν η προσευχή θα γίνει μέσα στην Αγιά Σοφιά ή έξω, όπου έχει στηθεί ένας προτζέκτορας με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το βέβαιο είναι, ότι πρόκειται για μία άκρως προκλητική κίνηση του Ερντογάν, καθώς συμπεριλαμβάνει την Αγιά Σοφιά στα τζαμιά, αγνοώντας –για άλλη μία φορά- τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα του ιστορικού αυτού χώρου (σ.σ. από την UNESCO) ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έτσι θα γίνει η προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 21.30 (σ.σ. ώρες Ελλάδας και Τουρκίας είναι ίδιες), θα προβληθούν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την “άφιξη” του στην Αγιά Σοφιά. Προφανώς η προβολή θα γίνει στο “τείχος” που έχει ήδη στηθεί γύρω από την Αγιά Σοφιά από νωρίς το πρωί…

Εκεί, θα διαβαστεί και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ, και πρόκειται για μία νίκη, έναν θρίαμβο. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών μέσω… βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή ενός χάρτη στον προτζέκτορα που–όπως προαναφέραμε- έχει στηθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, και θα δείχνει την κατάκτηση της Πόλης.

Συναυλίες, τοξοβόλοι και βραβεία ποίησης

Ο κορονοϊός χάλασε τα σχέδια του «σουλτάνου», ο οποίος κάθε χρόνο συνηθίζει να… ρίχνει πολύ χρήμα για να κάνει όσο γίνεται πιο εντυπωσιακό τον «εορτασμό» με 3D απεικονίσεις και ό,τι άλλα εφέ μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παρόλα αυτά, φρόντισε και φέτος να κάνει ένα show που θα επεκταθεί σε όλη την Πόλη.

Οι εκδηλώσεις για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στις 11.30, όταν τουρκικά σκάφη θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.

Μία ώρα αργότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης που “έτρεχε” όλο αυτό το διάστημα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 20.53, ο “σουλτάνος” θα κάνει την πρώτη του… μεγαλειώδη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως θα συμβεί και περίπου μισή ώρα μετά, στην Αγιά Σοφιά.

Το… show θα ολοκληρωθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Πηγή: www.newsit.gr/ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

TOP NEWS