Ευλογιά των πιθήκων: Στην Κίνα προτρέπουν τους πολίτες να μην «αγγίζουν ξένους» για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης

  • Dogma
ευλογιά

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Κίνας συμβούλευσε τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με ξένους, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή μόλυνση με ευλογιά των πιθήκων. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την καταγραφή του πρώτου γνωστού κρούσματος του ιού στη χώρα.

«Για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση με ευλογιά των πιθήκων και στο πλαίσιο του δικού μας υγιεινού τρόπου ζωής, συνιστάται 1) να μην έχετε άμεση δερματική επαφή με αλλοδαπούς», ανέφερε ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, στην επίσημη σελίδα του στην πλατφόρμα Weibo το Σάββατο. Προέτρεψε επίσης στους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιου είδους επαφές με ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς και με «αγνώστους», ενώ συνέστησε επαγρύπνηση.

Η ανάρτησή του κυκλοφόρησε ευρέως στα social media το σαββατοκύριακο, αλλά το πεδίο με τα σχόλια κάτω από την αρχική ανάρτηση είναι απενεργοποιημένο από χθες, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Ορισμένοι, που σχολίασαν τις αναδημοσιεύσεις της αρχικής ανάρτησης του Γου, διερωτήθηκαν για το ποιο λόγοι οι αλλοδαποί στην Κίνα, πολλοί εκ των οποίων είναι εδώ και χρόνια κάτοικοι και δεν έχουν προσφάτως ταξιδέψει λόγω περιορισμών για την COVID-19, θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους Κινέζους.

Ο Γου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η πόλη Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, κατέγραψε την Παρασκευή μόλυνση ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνθρωπο που έφθασε από το εξωτερικό, στο πρώτο γνωστό κρούσμα της νόσου αυτής στην ηπειρωτική Κίνα εν μέσω της πρόσφατης παγκόσμιας έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνθρωπος που μολύνθηκε είναι ένας 29χρονος Κινέζος που έφθασε στο Τσονγκίνγκ από την Ισπανία στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός καθώς το πρόσωπο αυτό τέθηκε σε καραντίνα μόλις έφθασε στην Τσονγκίνγκ, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της πόλης. Όλες οι στενές επαφές του απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS