Φανάρι – Μόσχα: Σχίσμα με γεωπολιτικές προεκτάσεις

  • Dogma
μόσχα

Πόλεμος και μάλιστα ιερός  με σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις μένεται μετά από την απόφαση του Πατριαρχείου να αναγνωρίσει ως Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας, ανακηρύσσοντάς την επί της ουσίας ανεξάρτητη από τη Μόσχα.

Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν,  η ικανοποίηση είναι διάχυτη στον Τύπο της χώρας, που αποκαλεί την απόφαση του Πατριαρχείου «σοβαρό πλήγμα» στην επιρροή της Μόσχας, ενώ στον αντίποδα το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι θα παρέμβει.

Η απόφαση βάζει τέλος σε 332 χρόνια ρωσικής θρησκευτικής κηδεμονίας στην Ουκρανία και«θα έχει ιστορική σημασία τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Μόσχα», υπογραμμίζει με ενθουσιασμό η ουκρανική εφημερίδα Den. Η θέση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στον κόσμο «εξασθένησε αισθητά», ενώ η Ρωσία υπέστη «ένα σοβαρό πλήγμα», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Έχουμε τη θρησκευτική ανεξαρτησία, όμως μας μένει να την αδράξουμε», σημειώνει ο ενημερωτικός ιστότοπος Glavkom. «Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ουκρανών: θα καταφέρουμε άραγε να συμφωνήσουμε γρήγορα; Η Κωνσταντινούπολη περιμένει τώρα την ενοποίηση των ουκρανικών εκκλησιών και την εκλογή ενός πατριάρχη», αναφέρει.

Η ουκρανική εφημερίδα Segodnia υπογραμμίζει από την πλευρά της την έκκληση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως «να απόσχουν τα μέρη από καταλήψεις θρησκευτικών κτιρίων» που ανήκουν σε άλλη κοινότητα, ενώ οι πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας εκφράζουν ήδη ανησυχίες για επιχειρήσεις με στόχο να τους πάρουν τις εκκλησίες τους στην Ουκρανία.

Διαφορετικός, όμως, είναι ο τόνος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης με την Nezavissimaia Gazeta να εκφράζει ανησυχία για μελλοντική «διαρροή» πιστών του Πατριαρχείο της Μόσχας προς τη νέα Εκκλησία.

«Η Κωνσταντινούπολη πήρε το Κίεβο από τη Μόσχα», συνοψίζει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για την Ορθοδοξία στο σύνολό της.

Η κυβερνητική εφημερίδα Rossiskaia Gazeta προλέγει από την πλευρά της «πως αρχίζει κάτι τρομακτικό», εκτιμώντας πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως «παραβίασε την κόκκινη γραμμή» με την απόφασή του.

Ρωσία: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ορθοδόξων σε τυχόν ταραχές στην Ουκρανία

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ρωσία μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Μόσχα.
Μάλιστα το Κρεμλίνο σήμερα ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία.

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Κρεμλίνου για τις απόπειρες, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Φωτογραφία: AP Photo

TOP NEWS