Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Οικουμενική έκκληση για επικράτηση της ειρήνης

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Του Αναστασίου Μαρίνη

Παγκόσμια θλίψη και οργή προκάλεσε η αιφνιδιαστική ένοπλη επίθεση από μέλη της Χαμάς στο Ισραήλ, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει τους 1.100 νεκρούς και τους 4.000 τραυματίες, αριθμός που υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.

Επιδιώκοντας να ξαναπάρουν το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας – από γη, αέρα και θάλασσα – οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Μπροστά σε αυτές τις τραγικές καταστάσεις, η παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα έσπευσε να αιτηθεί την ειρήνη, το τέλος των εχθροπραξιών και την επιστροφή στην κανονικότητα ανάμεσα στους εμπλεκομένους φορείς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, έσπευσε να εκφράσει τη θλίψη του απέναντι στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων, αλλά και την υποστήριξή του σε όσους ζουν σήμερα με το φόβο των εκρήξεων και των πολεμικών επιθέσεων: «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από τα νέα που έρχονται από την ταλαίπωρη Μέση Ανατολή. Θρηνούμε τις ψυχές που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τραγικών γεγονότων. Η αγκαλιά του Θεού να παρηγορεί τις θλιμμένες οικογένειες.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αφορούν ιδιαίτερα τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν οδυνηρές στιγμές αγωνίας, τρομοκρατημένοι από τον απόκοσμο ήχο των σειρήνων και την επικείμενη απειλή των εκρήξεων, και ιδιαίτερα με όλα τα αθώα παιδιά, που αξίζουν να μεγαλώσουν σε ένα αληθινό κόσμο της ειρήνης και της ευημερίας».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Αναφερόμενος δε στα δεινά του πολέμου και στην ανάγκη επικράτησης της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο ως καθολικής ανάγκης, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Μέσα στο θυμό και την καταστροφή, μέσα στο κακό και την πικρία, τα ανθρώπινα όντα μπαίνουν εύκολα στον πειρασμό να σκεφτούν και να ενεργήσουν βίαια. Ενώ πολλοί θεωρούν τη βία ως απαραίτητο μέσο επίλυσης διαφορών, δεν μπορούμε ποτέ να τη δούμε ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού, ούτε μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη της ειρήνης. Αντίθετα, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στο «καλό» που δημιούργησε πρώτα ο Θεός και στην τέλεια ειρήνη στην οποία επιθυμεί να πάμε, προτρέποντας μαζί με τον Ψαλμωδό: «Φύγε από το κακό και κάνε το καλό. αναζητήστε την ειρήνη και επιδιώξτε την» (Ψαλμός 34,14). Άλλωστε, ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι μόνο θεία εντολή, αλλά και παγκόσμια αξία και απαραίτητη προϋπόθεση για το σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στο ίδιο κλίμα συμπαράστασης και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος ανέφερε ότι η σκέψη του βρίσκεται στα θύματα των συγκρούσεων, κυρίως στον άμαχο πληθυσμό, που βιώνει καταστάσεις αγωνίας και αβεβαιότητας: «Θλίψη ανείπωτη έχει κυριεύσει τις καρδιές όλων μας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθώς γινόμαστε θεατές των αποτρόπαιων γεγονότων βίας τα οποία έχουν εκδηλωθεί στους Αγίους Τόπους τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Θλίψη ανείπωτη καθώς αναλογιζόμαστε ότι τα μέρη όπου βάδισε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διδάσκοντας την αγάπη, την ειρήνη και τον σεβασμό προς το πρόσωπο του πλησίον, έχουν μετατραπεί, για μία ακόμα φορά, σε «θέατρο» σφοδρών συγκρούσεων και αιματοχυσίας.

Αυτονόητα οι σκέψεις μας κατευθύνονται πρωτίστως στα θύματα αυτού του νέου κύκλου βίας, ιδιαιτέρως στον άμαχο πληθυσμό από όλες τις πλευρές, και προσευχόμαστε ο Θεός να ενισχύει τους οικείους των απολεσθέντων και όσους εξακολουθούν να βιώνουν στιγμές αγωνίας και αβεβαιότητας ευρισκόμενοι στο επίκεντρο των φονικών συγκρούσεων».

Μάλιστα, ο κ. Μακάριος ευχήθηκε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και ανέφερε ότι προσεύχεται, ώστε να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατό: «Προσευχόμαστε, επιπλέον, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό κάθε πολεμική ενέργεια στους Αγίους Τόπους, εκζητούντες από τον Κύριο να φωτίζει τον λογισμό και το πνεύμα των ηγετών των αντιμαχόμενων πλευρών, όσο και των ισχυρών της γης, ούτως ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνουν και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν να διαπνέονται από την επιδίωξη της επικράτησης ειρήνης».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, για ακόμη μια φορά, βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο από τις συνεχείς επιθέσεις εξτρεμιστικών στοιχείων σε περίοδο ειρήνης, αλλά και ένα περισσότερο τώρα, που η αιματοχυσία στο νότιο κυρίως Ισραήλ δεν έχει τέλος και η Ισραηλινή Κυβέρνηση ανέφερε πως βρίσκεται πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση με στρατιωτικές ομάδες της Χαμάς.

Ήδη, πέρα από πολιτικές πτήσεις που ακυρώθηκαν προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, πολλές προσκυνηματικές εκδρομές από Ελλάδα, Αυστραλία και Κύπρο προς τα Ιεροσόλυμα είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν, με τις συνέπειες αυτών (πέραν ασφαλώς από την απώλεια επί του πεδίου των ανθρωπίνων ζωών), να φανούν στο σύντομο μέλλον.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Η παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα αγωνιά, προσεύχεται και ευελπιστεί σύντομα να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις και να επικρατήσει η ειρήνη για το καλό του συνόλου της ανθρωπότητας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

TOP NEWS