Για 3η ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ακραίων ισλαμιστών για την αθώωση χριστιανής στο Πακιστάν

  • Dogma
πακιστάν

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται να έχει σταματήσει η ζωή στο Πακιστάν, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ακραίων ισλαμιστών μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας την Τετάρτη να αθωώσει τη χριστιανή Άσια Μπίμπι, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για «βλασφημία», λόγω διαμάχης για ένα ποτήρι νερό.

Σχολεία, γραφεία και καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ η κυκλοφορία είναι περιορισμένη, καθώς οι διαδηλωτές έχουν κλείσει μεγάλες οδικές αρτηρίες, αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές σε μεγάλες πόλεις.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ Πακιστάν (TLP), που έχει καλέσει σε διαδηλώσεις, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης απέβησαν άκαρπες, ενώ ο επικεφαλής του TLP Χαντίμ Ρίζβι, όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν, αλλά επιπλέον δεσμεύθηκε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.

«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν αποπεμφθούν οι δικαστές που ανέτρεψαν τη θανατική ποινή και δεν απαγχονιστεί η Μπίμπι», τόνισε ο Ρίζβι σε υποστηρικτές του στη Λαχόρη.

Τρεις από τις τέσσερις εισόδους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ ελέγχονται από το TLP, με υποστηρικτές του εμποδίζουν την είσοδο των οχημάτων. Επίσης καίνε αυτοκίνητα και έχουν λεηλατήσει καταστήματα.

Αν και οι περισσότερες κινητοποιήσεις γίνονται έπειτα από προτροπή του TLP, γνωστού για την ιδιαίτερα σκληρή γραμμή του αναφορικά με τη βλασφημία, και άλλα θρησκευτικά κόμματα έχουν επίσης ανακοινώσει ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

Από την πλευρά του ο ισχυρός στρατός του Πακιστάν προειδοποίησε τους ισλαμιστές ότι η «υπομονή» του έχει όρια. Η ανοχή του στρατού έχει φτάσει «στο όριό της», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άσιφ Γκάφουρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει την Μπίμπι, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον της.

Η μειονότητα των χριστιανών στο Πακιστάν εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για την αθώωση, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, της χριστιανής Άσια Μπίμπι, που είχε καταδικαστεί το 2010 σε θάνατο για βλασφημία σε βάρος του προφήτη Μωάμεθ.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο την αθώωσε, οπότε αποδόθηκε δικαιοσύνη» δήλωσε ο πάστορας Τζάβεντ Μάσιχ της πρεσβυτεριανής εκκλησίας, που βρίσκεται στη χριστιανική παραγκούπολη στην καρδιά του Ισλαμαμπάντ.

Ο Γολγοθάς για την Άσια Μπίμπι, την αγράμματη μητέρα που κατάγεται από την επαρχία του Πουντζάμπ και σήμερα είναι σχεδόν 50 χρονών, ξεκίνησε το 2009, όταν καυγάδισε με δυο γειτόνισσές της ενώ δούλευαν στα χωράφια. Επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους, οι δύο μουσουλμάνες αρνήθηκαν να μοιραστούν μαζί της ένα ποτήρι νερό. Λίγες ημέρες αργότερα, αφηγήθηκαν το περιστατικό σε έναν ιμάμη της περιοχής, ο οποίος κατηγόρησε την Άσια Μπίμπι ότι «προσέβαλε» τον προφήτη, κάτι που η ίδια αρνιόταν ανέκαθεν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκεται η Μπίμπι και η οικογένειά της, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχει φύγει από το Πακιστάν για λόγους ασφαλείας.

πακιστάν

TOP NEWS