Γιατί μαίνεται ο πόλεμος στους Αγίους Τόπους

  • Δόγμα

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, που έχει σκοπό τον εκφοβισμό και τον απώτερο εκτοπισμό του ελληνικού στοιχείου της περιοχής.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Ανταπόκριση στις εκκλήσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου για την προστασία των Προσκυνημάτων και την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στους Αγίους Τόπους, φαίνεται πως έδειξαν Κυβερνήσεις άλλων κρατών, προκειμένου να διασφαλιστεί, κατά το καλύτερο δυνατόν, η ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των Ελλήνων, κυρίως, γύρω από το Παλαίφατο Πατριαρχείο και την παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα εκκλησιαστικά θέματα, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, εξέφρασε την αμέριστη και αδιασάλευτη στο χρόνο συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Αγιοταφική Αδελφότητα, μια συμπαράσταση που ενισχύεται καθημερινά για να προασπίζει, στο πέρασμα του χρόνου, την εν γένει προστασία όλων των μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητας, των ελλήνων που διαμένουν κυρίως, εντός της Παλαιάς Πόλης και στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, καθώς και τη διατήρηση και προάσπιση του Εθιμικού Προσκυνηματικού Καθεστώτος (StatusQuo), των προνομίων δηλαδή, που φέρει και κατέχει το Πατριαρχείο, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν τα Πανάγια Προσκυνήματα.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, μετά τη δημόσια και προς κάθε αποδέκτη έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη διασφάλιση και προστασία του Χριστιανισμού στην περιοχή,  κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση και να καταδικάσει τις έκνομες ενέργειες και επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ, που απειλούν τους χριστιανούς, ανεξαρτήτου δόγματος και τους οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στον εκτοπισμό. Η έκκληση αυτή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης εστάλη σε ευρωπαίους αξιωματούχος, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, ασφαλώς κοινοποιήθηκε σε όλα τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Στην παραπάνω έκκληση έσπευσε να απαντήσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ, κ. Isaak Herzog, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να παρέχει προστασία και να διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης της πίστεως, κάθε δόγματος στην περιοχή.

Επίκεντρο των ρατσιστικών επιθέσεων και της προσπάθειας εκφοβισμού του ελληνικού στοιχείου αποτελεί η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου δεσπόζει η γνωστή Jaffa Gate, η είσοδος της πόλης, σταυροδρόμι εμπορικό και τόπος συνάντησης και συνύπαρξης, όχι πάντα χωρίς εντάσεις, του εβραϊκού, χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου.

Χαρακτηριστικό είναι ένα έγγραφο του 7ου αιώνα μ. Χ., αντίγραφο του οποίου διασώζεται στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το οποίο παρέδωσε στον τότε Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο δεύτερος Χαλίφης του Ισλάμ, Ομάρ Ιμπν, μετά την αναίμακτη κατάληψη της πόλης της Ιεροσαλήμ, στα 673 μ.Χ. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, όλα τα Προσκυνήματα της περιοχής περιέρχονταν και τελούσαν υπό την προστασία του Χαλίφη.

Ανεξάρτητα, όμως, από την παρουσία του Εγγράφου αυτού, σήμερα είναι ευρέως γνωστό πως το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στους Αγίους Τόπους, τα πεισσότερα εκ των οποίων στην Παλαιά Πόλη, έχοντας στην κατοχή του ακόμη και κάποια κυβερνητικά κτίρια.

Σήμερα, η ιδέα ότι ισραηλινοί κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριξαν και συνεχίζουν ακόμη και ενισχύουν ενεργά, την προσπάθεια εποίκων να εγκατασταθούν σε αραβικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ και να δημιουργήσουν έναν στρατηγικό «εβραϊκό δίαυλο» μεταξύ της Πύλης της Γιάφας και της εβραϊκής συνοικίας προκαλεί αναταράξεις, που δεν μπορούν να αφήσουν ανέπαφο το Παλαίφατο Πατριαρχείο αλλά και την εν γένει ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αναμενόμενη αντίδραση των άλλων Πατριαρχείων και των Προέδρων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά και άλλων Χωρών, που ήδη έχουν ενημερωθεί για όλα όσα συμβαίνουν και πραγματώνονται στους Αγίους Τόπους.

TOP NEWS