Hurriyet κατά Μητσοτάκη: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια

  • Dogma
πρωθυπουργός

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις που κάνει Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας ενοχλούν τα ΜΜΕ της γείτονος. Αυτή τη φορά είναι η εφημερίδα Hurriyet που επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε στο Λονδίνο.

«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες (28.11.2022) στο London School of Economics με τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όλα αυτά δεν άρεσαν στα τουρκικά ΜΜΕ, με πρώτη τη Hurriyet, που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «ξεπέρασε τα όρια» και έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη».

Και δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις Μητσοτάκη που ενόχλησαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Το ίδιο έγινε και με τη Navtex που εκδόθηκε για την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.

«Η Ελλάδα κινείται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου (…) θα κάνει έρευνες εντός της περιοχής της Λιβύης», έγραψαν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: «Η Ελλάδα επέκτεινε τη Naxtex για τις σεισμικές έρευνες που είχε εκδώσει στις 8 Νοεμβρίου. Η έκταση επεκτάθηκε στα 11.000 τ.χλμ. H εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντιδραση της Τουρκἰας και της Λιβύης. Διότι η περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες παραβιάζει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης το οποίο έχουν υπογράψει το 2019. Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός της περιοχής που ανήκει στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Πηγή: newsit.gr

Φωτογραφία αρχείου: intimenews

TOP NEWS