Η Αλβανία απέκτησε σχολή βυζαντινής μουσικής

  • Dogma

Τα εγκαίνια της πρώτης σχολής βυζαντινής μουσικής, στην ιστορία της Εκκλησίας της Αλβανίας τέλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος. 

Λουδάρος Ανδρέας

Τα εγκαίνια της πρώτης σχολής βυζαντινής μουσικής, στην ιστορία της Εκκλησίας της Αλβανίας τέλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια για την λειτουργική αυτοτέλεια της νεότερης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στον ορθόδοξο κόσμο. Συμβολικά η ημέρα έναρξης λειτουργίας της νέας σχολής ήταν επομένη της εορτής του αγίου Ιωάννη Κουκουζέλη, που είχε γεννηθεί στο Δυρράχιο το 1280.

Ο Κουκουζέλης ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές της ορθόδοξης Εκκλησίας με σημαντική και καταλυτική παρουσία στην ολοκλήρωση της βυζαντινής μουσικής. Ήταν ένας από τους πιο καλλίφωνους ψάλτες της εποχής του ενώ επέφερε τροποποιήσεις στα σημεία της συμβολικής γραφής των μελωδιών που είχε καθιερώσει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Η πρώτη τάξη της σχολής βυζαντινής μουσικής της Εκκλησίας της Αλβανίας αποτελείται από 13 σπουδαστές ηλικίας από 18 έως 45 ετών και προέρχονται από διαφορετικές πόλεις της Αλβανίας.

Η φοίτηση, διαμονή και διατροφή των σπουδαστών θα είναι δωρεάν και τα μαθήματα θα είναι 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η σχολή θα στεγαστεί στο κτιριακό συγκρότημα «Θαβώρ» στα Τίρανα.

Διευθυντής της σχολής είναι ο κ. Θεόδωρος Πέτση.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ