Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκπληρώνει για τέταρτη χρονιά τους στόχους της

  • Δόγμα

Κατά την εξέταση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η κ. Allen σημείωσε ότι χωρίς την υποστήριξη των ενοριών όλης της χώρας, τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών δεν θα ήταν εφικτά.

Στην Ανακοίνωση των ελεγμένων οικονομικών αποτελεσμάτων προχώρησε η Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, για τη χρονιά που πέερασε, το 2021.

Η Ταμίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής κα Elaine Allen εξέτασε τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 στο πρόσφατα διεξαχθέν Κληρικολαϊκό Συνέδριο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς όλους εκείνους που συνέβαλαν στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Αρχιεπισκοπής.

Κατά την εξέταση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η κ. Allen σημείωσε ότι χωρίς την υποστήριξη των ενοριών όλης της χώρας, τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών δεν θα ήταν εφικτά.

Τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το 2021 είναι το τέταρτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η Αρχιεπισκοπή τήρησε τους προϋπολογισμούς της. Το 2018 διενεργήθηκαν σημαντικοί οικονομικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι προϋπολογισμοί ήταν ρεαλιστικοί και ότι τα έσοδα και οι δαπάνες θα παρακολουθούνται επιμελώς, ώστε να παραμείνουν εντός του προϋπολογισμού.

Η κ. Allen δήλωσε: “Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, δηλαδή πιο νωρίς από ποτέ στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής. Αυτό αντικατοπτρίζει την ποιότητα και την έγκαιρη εργασία του Οικονομικού Τμήματος με επικεφαλής τον π. Σωτήριο Μπαρούδη, Οικονομικό Διευθυντή, και τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το έργο αυτό μάς επέτρεψε να διανείμουμε πλήρως ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις στο φετινό Κληρικολαϊκό Συνέδριο. Επιπλέον, έχουμε στη διάθεσή μας και αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, τα οικονομικά αποτελέσματα για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Αρχιεπισκοπή έχει διαθέσιμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για ένα Συνέδριο”.

Τα έσοδα για το 2021 ήταν 40,7 εκατομμύρια δολάρια και περιελάμβαναν έσοδα από Συνολικές Δεσμεύσεις από ενορίες ύψους 22,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι το ένατο συνεχόμενο έτος που τα έσοδα από τις Συνολικές Δεσμεύσεις έχουν επιτύχει τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τις ενορίες για την υποστήριξή τους δηλώνοντας: “Τίποτα στην Αρχιεπισκοπή μας δεν είναι εφικτό χωρίς την υποστήριξη των ενοριών και του κλήρου μας.

Είμαι βαθύτατα ευγνώμων για την αγάπη και τη δέσμευση που επιδεικνύεται στην Αρχιεπισκοπή μας μέσω της οικονομικής υποστήριξης των ενοριών. Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας, συνέχισαν την υποστήριξή τους λόγω της αγάπης τους για την Εκκλησία. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις προσπάθειές τους”.

Τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς περιορισμούς από δωρητές ανήλθαν σε 6,2 εκατ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους. Οι λογαριασμοί με περιορισμούς από δωρητές χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τους προβλεπόμενους σκοπούς τους και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί κεφάλαια με περιορισμούς για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Η κ. Allen ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη που σημείωσε ότι όλες οι δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν εγκαίρως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις προς το Ελληνικό Κολλέγιο Τιμίου Σταυρού και μιας επιπλέον συνεισφοράς 1 εκατομμυρίου δολαρίων στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής για κληρικούς και λαϊκούς υπαλλήλους.

Αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα από τα 5 εκατομμύρια δολάρια που ήταν διαθέσιμα μέσω του πιστωτικού ορίου της Αρχιεπισκοπής, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2019.

Συζητώντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022, η κ. Allen σημείωσε ότι η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το πέμπτο συνεχές έτος που θα τηρήσει τον προϋπολογισμό της. Με ικανοποίηση ανακοίνωσε ότι το ποσό των 1.050.000 δολαρίων που είχε προϋπολογιστεί ως πρόσθετη εισφορά στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής για το ημερολογιακό έτος 2022 καταβλήθηκε πλήρως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

“Αυτή η έγκαιρη πληρωμή στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Αρχιεπισκοπής για την επιτυχία του συνταξιοδοτικού προγράμματος και την υποστήριξή μας προς την Επιτροπή Παροχών της Αρχιεπισκοπής στις κοινές μας προσπάθειες για την ορθή χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών των κληρικών μας”.

Η κ. Allen σχολίασε περαιτέρω: “Οι απεριόριστες και απροσδόκητες κληροδοσίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του καθαρού ενεργητικού της Αρχιεπισκοπής.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιέσαμε για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος στην Αρχιεπισκοπή για να βοηθήσει τις ενορίες να θεσπίσουν προγράμματα σχεδιασμένων δωρεών. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους Ελληνορθόδοξους πιστούς μας θέλουν να βοηθήσουν την εκκλησία, ακόμη και όταν δεν θα είναι πια εν ζωή”.

Το πρόγραμμα σχεδιασμένων δωρεών των ενοριών είναι ένα νέο έργο που θεσπίστηκε στον προϋπολογισμό του 2023 με χρηματοδότηση 200.000 δολαρίων για να βοηθήσει τις ενορίες να καταρτίσουν τα δικά τους προγράμματα σχεδιασμένων δωρεών.

TOP NEWS