Η Αργολίδα τίμησε τον Άγιο Δημήτριο

  • Dogma

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε  στην Αργολίδα η εορτή του Αγίου Δημητρίου του μεγαλομάρτυρα ,ενός πολύ λαοφιλή και αγαπητού Αγίου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο Ναύπλιο πανηγύριζε ο ναός του στρατοπέδου ΚΕΜΧ που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο .Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης του Ναυπλίου.

 

Παρόν στους εορτασμούς έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης Δ. Κωστούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος  Α.Χειβιδόπουλος, ο βουλευτής Αργολίδος Ι.Ανδριανός κα. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου εντός του στρατοπέδου.

 

Πανηγύριζε επίσης κι ο ομώνυμος ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα του Ινάχου του δήμου Άργους-Μυκηνών, φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Επίσκοπος Θηβαΐδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας . Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε περιφορά της ιερής εικόνας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα παρουσία πλήθος κόσμου, καθώς και των τοπικών αρχών της πόλης του Άργους-Μυκηνών. Μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής  Αργολίδας κ. Ι. Αδριανός ,ο δήμαρχος ΆργουςΔημήτριος Καμπόσος, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

Ο Μητροπολίτης Θηβαΐδος γεννήθηκε στον Ίναχο Αργολίδος το 1940. Διάκονος χειροτονήθηκε το1966 και Πρεσβύτερος το 1969. Το 1970 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου από το1985 μέχρι το 1990. Στις 17 Ιουνίου 1990 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βαβυλώνος. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1997 εξελέγη Επίσκοπος Μπουκόμπας. Στις 23 Νοεμβρίου 1999 παραιτήθηκε. Στις 14 Μαρτίου 2003 τοποθετήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Συΐνης. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη Θηβαΐδος.

 

{gallery}30{/gallery}

 

ΛΑΜΠΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΑ

Τέλος πανηγυρικά και με κάθε  μεγαλοπρέπεια εόρτασε και το Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά,6ΚΜ από την πόλη του Ναυπλίου. Η μονή  είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και κάθε χρόνο στην μνήμη του έρχονται χιλιάδες  κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου, την Κρήτη και κυρίως την πόλη των Χανίων, μιας κι η ηγουμένη της μονής είναι από την Κρήτη,  για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ Ιάκωβος . Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της ιερής εικόνος του Αγίου Δημητρίου ,καθώς και των ιερών λειψάνων του γύρω από το μοναστήρι.

 

Στην μονή ζει  γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Ακακία.Η  μονή του Αγίου Δημητρίου ή  Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλλιο του 1798.Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ