Η Εκκλησία της Αλβανίας για την εκδημία του Μητροπολίτου Φιλομηλίου κυρού Ηλία

  • Δόγμα

Ο αοίδιμος Ιεράρχης είχε ακλόνητη πίστη στον Χριστό, βαθιά ορθόδοξη πνευματικότητα, σοβαρότητα και πλήρη αφοσίωση στην Εκκλησία. Διακρινόταν για την προσήνεια προς τον πιστό λαό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προς τους σπουδαστές της Ακαδημίας.

Επί τω θανάτω του Μητροπολίτου Φιλομηλίου κυρού Ηλία Κάτρε, ο  Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Ανάστασιος δήλωσε τα εξής: «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία του προσφιλούς αδελφού Μητροπολίτου Φιλομηλίου κυρού Ηλία (Κάτρε), εκλεκτού συνεργού εν Κυρίω σε διάφορες φάσεις της εκ των ερειπίων ανασυστάσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο εκλιπών Μητροπολίτης κυρός Ηλίας, ως πρωτοπρεσβύτερος, συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά του μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης κυρού Ευαγγέλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, η οποία το έτος 1992 επικοινώνησε με την Αλβανική Προεδρία σχετικά με τη διοίκηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Μετά τον θάνατο της πρεσβυτέρας του Eλένης (2001), εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Φιλομηλίου για την υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αλβανική Ορθόδοξο Επισκοπή εν Αμερική (2002).

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάστασις» στο Δυρράχιο (2003-2007) και εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας μέχρι το 2022 στους διμερείς θεολογικούς διαλόγους των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Αγγλικανούς και τους Μεταρρυθμισμένους.

Ο αοίδιμος Ιεράρχης είχε ακλόνητη πίστη στον Χριστό, βαθιά ορθόδοξη πνευματικότητα, σοβαρότητα και πλήρη αφοσίωση στην Εκκλησία. Διακρινόταν για την προσήνεια προς τον πιστό λαό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προς τους σπουδαστές της Ακαδημίας.

Αναδείχτηκε πολύτιμος συνεργάτης στις επίπονες προσπάθειες για την ανάπτυξη της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία θα τον μνημονεύει με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Συλλυπούμενοι ολοψύχως την οικογένεια του μεταστάντος Μητροπολίτου κυρού Ηλία, τελέσαμε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής στα Τίρανα τρισάγιο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ἐκλεκτῆς ψυχῆς αὐτοῦ ἐν σκηναῖς δικαίων.

Την Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας στις εξοδίους τελετές θα εκπροσωπήσουν στη Βοστόνη ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Τρεμπίσκα, τ. Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και στο Λάς Βέγκας ο π. Κωνσταντίνος Τούντα.

«Μακάριοι πάντες οἱ φοβούμενοι τόν Κύριον, οἱ πορευόμενοι ἐν ταῖς ὁδοῖς αὐτοῦ».

TOP NEWS