Η Εκκλησία της Κύπρου βραβεύει τους δωρητές εικόνων

  • Dogma
κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, η σεμνή τελετή βράβευσης των δωρητών των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απένειμε το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στο ζεύγος Νικολάου και Γεωργίας Λάσκαρη, στον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζυρίχη κύριο Γεώργιο Παπαντωνίου και στον κύριο Adrian Bürgi Δικηγόρο για τη σημαντική συμβολή τους στον επαναπατρισμό των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου.
D3S_6945 D3S_6931

Εκ μέρους της κυρίας Γεωργίας Λάσκαρη το παράσημο παρέλαβε η μητέρα της κυρία Ελένη Ευσεβίου, ενώ εκ μέρους του δικηγόρου κυρίου Adrian Bürgi, ο κύριος Ρένος Ευσεβίου. Στη συνέχεια Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κυρία Αννίτα Δημητριάδου απένειμε τιμητικό δώρο στον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζυρίχη, κύριο Γεώργιο Παπαντωνίου για τη σύνολη προσφορά του στην προώθηση του κυπριακού πολιτισμού στο εξωτερικό καθώς και για την επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο.
D3S_6927 4

Ως γνωστό οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, εκλάπησαν από τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Τρίκωμο, μετά την Τουρκική εισβολή. Εντοπίσθηκαν το 2007 στη Ζυρίχη και μετά από ενέργειες της Εκκλησίας και των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατασχέθηκαν από την Ελβετική Ιντερπόλ, ενώ παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους.
1

Μετά και την πλήρη τεκμηρίωση της κυπριακής προέλευσης των εικόνων και της κλοπής τους, ακολούθησε λήψη νομικών μέτρων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας-Αμμοχώστου. Το Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Ρωσοεβραίο έμπορο τέχνης, Αλεξάντρ Κοτσίνσκι, κάτοχο των εικόνων. Η ετυμηγορία του κυπριακού δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε στα ελβετικά δικαστήρια, όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Κοτσίνσκι υπέγραψαν συμβιβαστικό διακανονισμό για επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο.

Οι εικόνες επέστρεψαν στις 31 Μαρτίου 2016 και εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ .

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ