Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Κύπρο

  • Dogma

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα η κοινότητα Βατυλής εόρτασε και φέτος τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα η κοινότητα Βατυλής εόρτασε και φέτος τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.
Την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου Ανθουπόλεως, όπου ο εφημέριος του ναού, π. Ανδρέας Σπυρίδης, κατάγεται από την κοινότητα Βατυλής.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, 4 Δεκεμβρίου 2015, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και της εορτής. Η Αγία Βαρβάρα μας έδειξε ότι «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν» (Λουκ. 18, 27). Με τη βοήθεια του Θεού άντεξε τα ανυπόφερτα βάσανα του ηγεμόνος και του πατέρα της επειδή δεν ήθελε να αρνηθεί την πίστη της στον αληθινό Θεό.

Σήμερα, πολλοί αδελφοί μας σε διάφορα μέρη της γης βρίσκονται στη θέση που ήταν η αθλοφόρος Βαρβάρα τον 3-4 αι. μ.Χ., να ομολογήσουν την πίστη στο Χριστό και να δεχτούν το μαρτύριο. Αυτό είναι το μαρτύριο του αίματος, από το οποίο πέρασε και η μεγαλομάρτυς Βαρβάρα. Υπάρχει, όμως, και το μαρτύριο της συνειδήσεως το οποίο βιώνουμε όλοι μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια ηθική ελλειματικότητα ακριβώς επειδή μόνο ο Θεός είναι αναμάρτητος. Αλλά αυτή η ελλειματικότητα καταργείται μόνο με τη χάρη του Θεού. Γι΄ αυτό ερχόμαστε στην Εκκλησία και μετέχουμε στα Θεία Μυστήρια για να αγιαστούμε.
Είθε η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα η αθλοφόρος να πρεβεύει υπέρ ημών και να αποτελεί πάντοτε φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

TOP NEWS