Η Γεωργία στην κατεύθυνση αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας

  • Δόγμα

Η στάση του τήρησε όλες αυτές τις μέρες ο Πατριάρχης Μόσχας κ.Κύριλλος, έχει πλέον ορατές επιπτώσεις ως προς την επιρροή του στην ορθόδοξη κοινότητα. Εκτός της Σερβίας και της Αντιόχειας, οι υπόλοιπες Εκκλησίες, όχι μόνο δεν στηρίζουν τη Ρωσική Εκκλησία, αλλά πολλές από αυτές είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

Η στάση του τήρησε όλες αυτές τις μέρες ο Πατριάρχης Μόσχας κ.Κύριλλος, έχει πλέον ορατές επιπτώσεις ως προς την επιρροή του στην ορθόδοξη κοινότητα. Εκτός της Σερβίας και της Αντιόχειας, οι υπόλοιπες Εκκλησίες, όχι μόνο δεν στηρίζουν τη Ρωσική Εκκλησία, αλλά πολλές από αυτές είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Αυτή τη στιγμή, προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας κινείται η Γεωργία, η οποία δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με το Φανάρι. Ο Πατριάρχης κ. Ηλίας, από την πρώτη μέρα της εισβολής, καταδίκασε την Ρωσία με φράσεις όπως, «Ζήτω η Ουκρανία, Ζήτω η Γεωργία», υπενθυμίζοντας τον πόλεμο σε Οσετία και Αμπχαζία. Ο κ.Ηλίας δέχεται ισχυρές εισηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο του Μαΐου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Η πλειοψηφία των μητροπολιτών της Γεωργίας έχει ταχθεί υπέρ της αυτοκεφαλίας, όχι τόσο γιατί συμφωνεί με το Φανάρι, αλλά γιατί δεν ξεχνά τη συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία κατέχει το 20% της χώρας τους. Μάλιστα, 12 από αυτούς, από την πρώτη στιγμή είχαν ταχθεί κατά της Μόσχας. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως έχουν θορυβήσει το Πατριαρχείο Μόσχας, παράγοντες του οποίου επικοινώνησαν με την Τιφλίδα προκειμένου να σταματήσουν οι συζητήσεις για αναγνώριση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του wenews.ge, 13 είναι μέχρι στιγμής οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Γεωργίας, που έχουν μιλήσει υπέρ της αναγνώρισης της Εκκλησίας του Ουκρανίας του Μητροπολίτη Επιφανίου, μετά από τη χορήγηση του Τόμου, στις αρχές του 2019. Αυτοί είναι ο Μητροπολίτης Ανανίας (Ζαπαρίτζε), ο Μητροπολίτης Βακχτάνγκ (Αχλβλεντιάνι), ο Μητροπολίτης Ζώσιμος (Σιοσβίλι), ο Μητροπολίτης Ιώβ (Ακιασβίλι), ο Μητροπολίτης Ιωσήφ (Κικβίντζε), ο Μητροπολίτης Γρηγόριος (Μπερμπιτσασβίλι), ο Μητροπολίτης Αντώνιος (Μπουλουκχία), ο Αρχιεπίσκοπος Ζήνων (Ζαραούλι), ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος (Γιακομπισβίλι), ο Επίσκοπος Μελχισεδέκ (Χατσίτζε), ο Επίσκοπος Δοσίθεος (Μπογκβεράτζε), ο Επίσκοπος Γεώργιος (Τζαμντελιάνι), ο Μητροπολίτης Σάββας (Ιντσκιρβέλι). Η ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Γεωργίας δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται μετά την εισβολή. Μέχρι και την εισβολή, η Μόσχα εμφανίζονταν κυρίαρχη. Τώρα, δεδομένους συμμάχους έχει τη Σερβία και την Αντιόχεια. Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Βαλτικές χώρες κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από τον Κύριλλο, τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα τον έχει ταυτίσει με τον Πούτιν.

Στο μεταξύ, στην Ουκρανία οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η, υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία, που σε καθημερινή βάση εισπράττει την οργή όλο και περισσότερων κατοίκων της χώρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και δηλώσεις του μητροπολίτη Ονούφριου κατά της ρωσικής εισβολής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εκτός από την άρση κάθε νομικής προστασίας προς την ρωσική Εκκλησία, η δήμευση της περιουσίας της.  Η  εκεί ρωσική Εκκλησία που τελεί υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, θα χαρακτηριστεί «εκτός νόμου»  οργανισμός, η περιουσία της θα περιέλθει στο κράτος, ενώ οι κληρικοί θα πρέπει εντός διαστήματος δυο εβδομάδων να επιλέξουν σε ποια από τις υπάρχουσες αναγνωρισμένες εκκλησιαστικές δομές θα θελήσουν να υπαχθούν. Ήδη, το νομοσχέδιο έχει περάσει από τις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, και αυτό το οποίο αναμένεται είναι να ορισθεί η ημερομηνία κατά την οποία το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση. Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για τα δεδομένα της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για μια ακόμη ιστορική ευκαιρία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να στηρίξει την εκεί αυτοκέφαλη Εκκλησία.

TOP NEWS