«Η ίδρυση Εξαρχίας στην Αίγυπτο ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας με το Πατριαρχείο Μόσχας»

  • Dogma
αίγυπτο

«Η  απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί συστάσεως Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αίγυπτο…ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνεργασία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με το Πατριαρχείο Μόσχας», τόνισε ο Πρέσβης της Αιγύπτου στη Ρωσία κατά τη συνάντησή του με τον Πατριαρχικό έξαρχο Αφρικής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ίδρυση Εξαρχίας «θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εκ παραδόσεως αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών Ρωσίας και Αιγύπτου και θα επηρεάσει θετικά τον διαθρησκειακό και διομολογιακό διάλογο στην Αφρική».

Την 1η Φεβρουαρίου 2022 ο πατριαρχικός έξαρχος Αφρικής επισκέφθηκε την πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου συναντήθηκε με τον έκτακτο και πληρεξούσιο πρέσβη της Αιγύπτου στη Ρωσία Ναζίχ Αλί Μπαχαελντίν Ελναγκάρι.

Στη συνάντηση επίσης μετείχαν ο γραμματέας διαχριστιανικών υποθέσεων του ΤΕΕΣ ιερομόναχος Στέφανος Ιγκούμνοφ, ο σύμβουλος της Πρεσβείας Αχμάντ Φαγιέζ, ο Α΄ γραμματέας της Πρεσβείας Αχμάντ Ιούσρι και ο σύμβουλος της Πρεσβείας επί πολιτικών θεμάτων Σαάντ Χαλάφ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα συνεργασίας και ειδικότερα τα ζητήματα, που έχουν σχέση με τη διαποίμανση των ρωσόφωνων ενοριών στην Αίγυπτο. Ο μητροπολίτης Λεωνίδας τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία της συνεργασίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Κοπτική Εκκλησία, η οποία είναι ο θεμελιώδης εταίρος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου χαιρέτισε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί συστάσεως Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αίγυπτο, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνεργασία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με το Πατριαρχείο Μόσχας. Επισημάνθηκε ότι η ίδρυση της Εξαρχίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εκ παραδόσεως αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών Ρωσίας και Αιγύπτου και θα επηρεάσει θετικά τον διαθρησκειακό και διομολογιακό διάλογο στην Αφρική.

Εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πρεσβείας της Αιγύπτου στη Ρωσία συμφώνησαν να διατηρούν συνεχείς επαφές για την περαιτέρω επίλυση ζητημάτων διμερούς ενδιαφέροντος.

TOP NEWS