Η (και) εκκλησιαστική σύγκρουση των «εν Χριστώ αδελφών»

  • Δόγμα

Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση, με δείγμα 1.200 ατόμων, που διενεργήθηκε το διάστημα 8-9 Μαρτίου, κατέγραψε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της απόσχισης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας (UΟC-ΜΡ), το 10% δήλωσε κατά και 18% απάντησαν ότι αδιαφορούν.

Του Σταύρου Τζίμα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία φλέγεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ναοί καταστρέφονται μέσα στη δίνη του πολέμου, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στη φιλορωσική πτέρυγα της Εκκλησίας ή στην Αυτοκέφαλη, ενώ η οργή για τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας ξεχειλίζει.

Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση, με δείγμα 1.200 ατόμων, που διενεργήθηκε το διάστημα 8-9 Μαρτίου, κατέγραψε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της απόσχισης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας (UΟC-ΜΡ), το 10% δήλωσε κατά και 18% απάντησαν ότι αδιαφορούν.

Σφοδρή συνεχίζεται και η αντίδραση μητροπολιτών και κληρικών της φιλορωσικής UΟC-ΜΡ για την εισβολή των «εν Xριστώ αδελφών», που ένας μετά τον άλλο με πρώτο τον ηγέτη τους, Ονούφριο, παύουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ως προκαθήμενό τους και με επιστολές προς τη Μόσχα αξιώνουν να σταματήσει τον πόλεμο που η πολιτική ηγεσία ξεκίνησε.

Αν έως τώρα το ρήγμα στην ορθοδοξία της Ουκρανίας ήταν μεταξύ της προσκείμενης στη Μόσχα UΟC-ΜΡ και της φίλα διακείμενης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Αυτοκέφαλης, πλέον, με την εισβολή, η φιλορωσική εκκλησιαστική οντότητα ανατολικά του Δνείπερου σείεται συθέμελα.

Οι ηγέτες της, πέραν του ότι θεωρούν αδιανόητο έναν ομόδοξο «αδελφοκτόνο» πόλεμο, αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ποίμνιο, ειδικά σε περιοχές όπου το ρωσόφωνο στοιχείο δεν υπερτερεί, καθώς διαπιστώνουν ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρωσική Εκκλησία.

Ο πνευματικός τους ηγέτης, Πατριάρχης Κύριλλος, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις ιερωμένων και κοσμικών να αποδοκιμάσει την εισβολή, μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει. Μάλιστα, απαντώντας σε επιστολή του γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Ρουμάνου επισκόπου Ιωάννη Σαούκα, με την οποία του ζητούσε να ασκήσει την επιρροή του στον Πούτιν ώστε να σταματήσει την αιματοχυσία, έβαλε στο «κάδρο» το Φανάρι στοχοποιώντας, όπως ανοιχτά κατήγγειλε πρόσφατα ο ίδιος ο κ.κ. Βαρθολομαίος, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως συνυπαίτιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία!

«Το πιο τρομερό δεν είναι τα όπλα, αλλά η προσπάθεια “επανεκπαίδευσης”, διανοητικής μετατροπής των Ουκρανών και των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία σε εχθρούς της Ρωσίας. Τον ίδιο σκοπό επιδίωξε και το εκκλησιαστικό σχίσμα που δημιούργησε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος το 2018 και το οποίο έχει πλήξει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», γράφει.

Το ποτήρι της οργής των χριστιανών ξεχείλισαν οι δηλώσεις του Ρώσου Πατριάρχη, με τις οποίες συνέδεσε τη στρατιωτική εισβολή και την παγκόσμια καταδίκη της με την… ομοφυλοφιλία.

«Η δοκιμή για να διαπιστωθεί ποιον υποστηρίζετε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει gay pride», είπε σε κήρυγμα στις αρχές της εβδομάδας, προκαλώντας αποστροφή στο δοκιμαζόμενο χριστεπώνυμο ποίμνιο στην Ουκρανία, αλλά και διεθνώς.

Απηχώντας το αίσθημα των ομοθρήσκων συμπατριωτών του, ο γνωστός στον κόσμο της Εκκλησίας Ουκρανός καθηγητής των Θρησκειών Σέργιος Τσιμίλο ανάρτησε ένα συγκλονιστικό κείμενο, που γνώρισε μεγάλη απήχηση. Γράφει: «Ο Πούτιν δικαιολόγησε την επίθεση ως επιθυμία του “να προστατεύσει τις ορθόδοξες αξίες” και την UΟC-ΜΡ. Με τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Τσερνίχιφ, την περιοχή του Κιέβου, την περιοχή Ζιτομίρ και την περιοχή Χάρκοβο βλέπουμε ξεκάθαρα πώς ακριβώς τις “προστατεύει” (ακριβέστερα καθαρίζει!). Αυτοί οι ναοί έχουν καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες, ακριβώς την Κυριακή της Συγχωρήσεως και της έναρξης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν όλοι οι χριστιανοί πρέπει να επικεντρωθούμε στη μετάνοια, στην προσευχή και στην εσωτερική κάθαρση. Ο “αδελφοκτόνος πόλεμος” αυτές τις άγιες ημέρες καθαρίζει τη γη μας από… εμάς. Γιατί οι ρωσικές ρουκέτες και οβίδες δεν ψάχνουν σε τίνος πατριαρχείο ανήκουν. Σκοτώνουν και καταστρέφουν τα πάντα χωρίς έρευνα.

Σε αυτή την κατάσταση, τη μεγαλύτερη αποστροφή προκάλεσε η δήλωση του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος μετά μια εβδομάδα σιωπής για τη στρατιωτική εισβολή μάς έδωσε την “πατρική” του εκτίμηση για τα τελευταία γεγονότα. Και τι μας είπε; Ανέφερε μήπως μία τουλάχιστον λέξη για τα χιλιάδες αθώα θύματα μεταξύ των φιλήσυχων κατοίκων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και ενοριτών της UΟC-MP; Μήπως είπε κάτι για τις κατεστραμμένες από τη Ρωσία ειρηνικές πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιφ, Σούμι και άλλες, όπου ζει μεγάλη μερίδα του ρωσόφωνου πληθυσμού που δήθεν “προστατεύει” ο Πούτιν; Ή μήπως για τους ορθόδοξους ναούς που καταστράφηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα; Οχι! Προφανώς το μόνο που τον νοιάζει είναι οι γκέι παρελάσεις!!! Και ότι αυτός ο πόλεμος αποδεικνύεται αγώνας ενάντια στις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων!

Ευλόγησε με μεγάλη ευκολία τον ρωσικό στρατό πριν από την εισβολή για την “προστασία των ξένων συνόρων” και τώρα προέβαλε μια “μεταφυσική” δικαιολογία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την καταστροφή του ουκρανικού λαού. Πολλοί περίμεναν να ακούσουν από αυτόν έστω μία λέξη καταδίκης αυτού του πολέμου και του απευθύνθηκαν με προσευχές και παρακλήσεις. Μάταια. Αποδείχθηκε ότι η διατήρηση της άνεσης, των περιουσιακών στοιχείων και της υποστήριξης του Πούτιν είναι πιο σημαντική γι’ αυτόν από τη λατρεία και την αλήθεια του Χριστού. Το να δικαιολογείς τέτοιες πράξεις και λόγια σημαίνει ότι αναλαμβάνεις το αμάρτημα της συνενοχής σε εκείνα τα αιματηρά εγκλήματα που διαπράττει ο ρωσικός στρατός κατοχής, για τον οποίο προσεύχεται και ευλογεί ο αθεόφοβος. Ο Κύριλλος έκανε την επιλογή του. Αυτή η επιλογή σίγουρα δεν είναι για το ουκρανικό ποίμνιο, και το έκανε ξεκάθαρα κατανοητό».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS