Η Λαμία τίμησε τον πολιούχο της

  • Dogma

Με κάθε λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του αγίου, ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, του πολιούχου και ελευθερωτού της Λαμίας.

 

Την φετινή εορτή ετίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου ήρθε να συνεορτάσει μαζί μας την μεγάλη διπλή πα­νή­γυ­ρη.

 

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου το απόγευμα στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, του Ιερού Κλήρου της Λαμίας, των εντιμοτάτων Αρχόντων, των Αξιωματικών του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και του πιστού λαού.

 

Το θείο λόγο κήρυξε ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στα μηνύματα, που εκπέμπει στην εποχή μας μέσω των κειμένων του ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

 

Την κυριώνυμο ημέρα προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του και ελάμπρυνε με την παρουσία του, την τοπική μας πανήγυρη και αναφέρθηκε στα διδάγματα που λαμβάνουμε από αυτές τις εορτές, οι οποίες αποτελούν οάσεις και νησίδες παρηγοριάς, κυρίως μέσα σ’ αυτή την πολυτάραχη και μελαγχολική περίοδο. «Εάν αφαιρεθεί αυτή η ελπίδα από την καρδιά του λαού, τότε θα παραλύσει ο λαός. Εάν δεν έχουμε μέσα μας αυτή τη δύναμη της πίστεως και της ελπίδος ότι θα ξημερώσει μια καινούρια μέρα, όπως ξημέρωσε η 18η Οκτωβρίου του 1944 για τη Λαμία, τότε η ζωή μας θα εισέλθει σε μεγάλη δοκιμασία. Θα ξημερώσει όμως η ημέρα της κοινωνικής ανακάμψεως και θα αποβάλλομε κάθε καταδυνάστευση, για να μπορούμε ελεύθερα να πορευόμαστε ως Έθνος, ως κοινωνία και ως Εκκλησία».  

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πό­λεως, κατά την οποία τον πανη­γυ­ρι­κό της ημέρας εξεφώνησε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς.

 

Ακολούθως, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Λουκά με τη συ­νοδεία του Ιερού Κλή­ρου, της φιλαρμονικής του Δήμου, του Στρατού, των Σχολείων, των ιεροπαίδων, των τοπικών αρχόντων και του εκκλησιάσματος και εναποτέθηκε η Ιερά Ει­κό­να στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή  προς προσκύνηση.

 

Πριν αναχωρήσει για την επαρχία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, στην οποία η ιερά αδελφότητα τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Ακολούθως οι δύο Αρχιερείς με τις συνοδείες τους μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγάθωνος όπου τους υποδέχθηκε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής και προσκύνησαν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Αγάθωνος, το άφθαρτο σκήνωμα του Γέροντος Βησσαρίωνος και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και τους χώρους της Μονής.

{gallery}20{/gallery} 

 

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του διευθυντού και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ και παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζής, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κα. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Στάικος, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ευάγγελος Τετριμίδας, ο Διοικητής της ΜΕΡ.ΥΠ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Βλάχος, ο Διοικητής του Κ.Ε.Υ.Π. Συνταγματάρχης κ. Αριστοτέλης Κωτσίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι φορέων του Νομού.

 

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός της εορτής μεταδόθηκαν απευθείας από τον τοπικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας, από τους τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Μητροπόλεων Πατρών και Αιτωλίας κ Ακαρνανίας, ενώ η Θεία Λει­τουργία κατά την κυριώνυμο ημέρα μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από τον σταθμό “Star Κεντρικής Ελλάδος”.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία [Δελτία Τύπου] αναμεταδίδονται ως έχουν χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική μας ομάδα. Εαν ενδεχομένως υπάρξει ρεπορτάζ με βάση τα δελτία αυτά, δημοσιεύεται στην σχετική κατηγορία. 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ