Η Λετονία αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας

  • Δόγμα

Το ρωσικό Πατριαρχείο, έσπευσε να προκαταλάβει περαιτέρω ενέργειες, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποκλειστικά αρμόδιο για να παράσχει, όταν και αν κρίνει, Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Λετονίας

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Το Πατριαρχείο Μόσχας απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς. Αυτή τη φορά καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μια νέα πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από την Εκκλησία της Λετονίας, η Βουλή της οποίας αποφάσισε να διεκδικήσει την Ανεξαρτησία της και να αποσχιστεί από τη Μόσχα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο ξεκαθάρισε ότι μόνο αυτό μπορεί να παραχωρήσει την αυτοκεφαλία:

Το ρωσικό Πατριαρχείο, έσπευσε να προκαταλάβει περαιτέρω ενέργειες, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποκλειστικά αρμόδιο για να παράσχει, όταν και αν κρίνει, Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Λετονίας: «Μόνο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι η μητρική εκκλησία γι’ αυτήν, μπορεί να παραχωρήσει εκκλησιαστική ανεξαρτησία στην Εκκλησία της Λετονίας», σχολίασαν στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti πηγές από Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Μόσχα στηλιτεύει την ανάμειξη του πολιτικού κόσμου της Λετονίας στα εκκλησιαστικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι δε φέρουν καμια απολύτως αρμοδιότητα σε νομοκανονικά ζητήματα και εκκλησιαστικά γεγονότα, τα οποία ρυθμίζονται αυστηρά από τους εκάστοτε εκκλησιαστικούς και πνευματικούς ταγούς των χωρὤν.Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς εισήγαγε την περασμένη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου τις τελευταίες τροπολογίες στο Νομοσχέδιο σχετικά με τον διαχωρισμό της Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Σύμφωνα με τον Λετονό  Πρόεδρο, η «απόρριψη οποιασδήποτε σχέσης με τον Πατριάρχη Μόσχας είναι σημαντική για τους ορθόδοξους πιστούς στη Λετονία και την εθνική ασφάλεια”.

Σύμφωνα με έρευνες , το 26% του πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι. Η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία είναι ο Καθολικισμός, με 20%, ενώ τρίτη θρησκεία είναι ο Λουθηρανισμός με 17%. Οι περισσότεροι ορθόδοξοι στη Λετονία είναι στην πραγματικότητα πρώην Καθολικοί και Λουθηρανοί, ολόκληρες οικογένειες, μάλιστα, που άλλαξαν δόγμα. Ένα 14% πιστεύει στο Θεό αλλά δεν ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή Εκκλησία και το 15% των Λετονών χαρακτηρίζεται ως αθεϊστές.

Με πληροφορίες από: https://www.thepressroom.gr/

TOP NEWS