Η Ουκρανία έφτιαξε γραμμή βοήθειας για Ρώσους στρατιώτες που θέλουν να παραδοθούν

  • Δόγμα

Καλώντας μια τηλεφωνική γραμμή ή εισάγοντας στοιχεία μέσω εφαρμογών messenger, οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν να κανονίσουν τον καλύτερο τρόπο για να παραδοθούν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Την ώρα που συνεχίζεται, δίχως τέλος, να «βράζουν» οι πολεμικές μηχανές στα ουκρανικά εδάφη, μια γραμμή βοήθειας έκτακτης ανάγκης που δημιούργησαν οι Ουκρανοί δέχεται καθημερινά δεκάδες αιτήσεις Ρώσων στρατιωτών, που προσπαθούν να παραδοθούν.

Ειδικότερα, η  ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το σύστημα επικοινωνίας που δημιούργησε για την παράδοση των Ρώσων στρατιωτών δέχεται έως και 100 αιτήσεις την ημέρα.

Το πρόγραμμα «Θέλω να ζήσω» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα ανταποκριτή του BBC στην Ουκρανία.

Καλώντας μια τηλεφωνική γραμμή ή εισάγοντας στοιχεία μέσω εφαρμογών messenger, οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν να κανονίσουν τον καλύτερο τρόπο για να παραδοθούν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο αναφέρουν ότι είχαν περισσότερες από 3.500 επαφές από το προσωπικό των εισβολέων, καθώς και τις οικογένειές τους.

Η γραμμή βοήθειας έχει πάρει φωτιά μετά την επιστράτευση που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν και ακόμη περισσότερο μετά τις επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών.

Οι κλήσεις γίνονται συνήθως το βράδυ

Στο BBC δόθηκαν ηχογραφήσεις από ορισμένες από τις κλήσεις. Όπως μετέφερε τηλεφωνήτρια της υπηρεσίας, καθημερινά δέχεται κλήσεις από Ρώσους στρατιώτες. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι Ρώσοι μπορούν να έρθουν σε επαφή είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω των περισσότερων εφαρμογών messenger, όπως το Telegram και το WhatsApp.

Η ίδια εξηγεί ότι τις βραδινές ώρες υπάρχει η περισσότερη κίνηση, όταν οι στρατιώτες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μπορούν να ξεγλιστρήσουν και να κάνουν ένα τηλεφώνημα.

«Πρώτα απ’ όλα, ακούμε μια φωνή, κυρίως ανδρική», εξηγεί. «Συχνά είναι εν μέρει απελπισμένοι, εν μέρει απογοητευμένοι, επειδή δεν καταλαβαίνουν πλήρως πώς λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ή αν πρόκειται απλώς για μια παγίδα» συνέχισε.

«Υπάρχει επίσης περιέργεια, επειδή πολλοί τηλεφωνούν όχι για να παραδοθούν, αλλά για να μάθουν πώς θα μπορούσαν να το κάνουν αν χρειαστεί. Είναι διαφορετικό κάθε φορά» είπε.

Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία η Ουκρανή τηλεφωνήτρια αναφέρει ότι πολλές φορές Ρώσοι καλούν και για να προκαλέσουν.

Ακόμη, η Ουκρανή τηλεφωνήτρια μίλησε για ένα συγκερκιμένο περιστατικό όπου έλαβε κλήση από έναν άνδρα που ζούσε στην Κριμαία και είχε επιστρατευτεί να πολεμήσει εναντίον της ίδιας του της οικογένειας και της χώρας του , όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Φαίνεται ότι η Μόσχα έχει πλέον μπλοκάρει τους τηλεφωνικούς αριθμούς για να μην μπορεί κανείς να επικοινωνήσει εντός της Ρωσίας. Οι κλήσεις είτε από βρετανική είτε από ρωσική κάρτα Sim υποδέχονται ένα μήνυμα σφάλματος.

Πηγή: BBC

TOP NEWS