Η Βηθλεέμ καλωσορίζει τουρίστες στους Αγίους Τόπους μετά την πανδημία

  • Dogma
βηθλεέμ

Αλλά οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει πλήρως, οι ορδές των επισκεπτών αποτελούν μια ελπιδοφόρα βελτίωση.

Οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν στη Βηθλεέμ ύστερα από δύο χρόνια ύφεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ανεβάζοντας την ψυχολογία πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στην γενέτειρα του Ιησού.

Οι δρόμοι σφύζουν από ομάδες τουριστών. Τα ξενοδοχεία είναι πλήρως κλεισμένα, και οι μήνες θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης φαίνεται πως έχουν μικρή επίδραση στη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία.

Ο Ηλίας Αρχά (Elias Arja), επικεφαλής της Ενωσης Ξενοδοχείων της Βηθλεέμ, δήλωσε ότι οι τουρίστες αδημονούν να επισκεφθούν τους Αγίους Τόπους, αφού υπέστησαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς τα τελευταία χρόνια. Αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

«Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι καρποφόρο για τις επιχειρήσεις, επειδή όλος ο κόσμος και ειδικά οι χριστιανοί θρησκευτικοί τουρίστες, θέλουν να επιστρέψουν στους Αγίους Τόπους», δήλωσε ο Αρχά.

Τουρίστες φωτογραφίζονται με το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Manger, δίπλα στην εκκλησία της Γέννησης, Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022. (AP Photo/ Mahmoud Illean)

Αυτές τις μέρες, δεκάδες τουρίστες, προερχόμενοι από σχεδόν κάθε ήπειρο του Κόσμου, πόζαραν για selfies μπροστά από την εκκλησία της Γέννησης, που είναι χτισμένη πάνω στη σπηλιά όπου οι χριστιανοί πιστεύουν ότι γεννήθηκε ο Ιησούς. Ενα γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο έλαμπε πιο δίπλα, στην πλατεία Manger και οι τουρίστες συνωστίζονταν στα καταστήματα για να αγοράσουν σταυρούς από ξύλο ελιάς και άλλα αναμνηστικά.

Τα Χριστούγεννα είναι συνήθως περίοδος αιχμής για τον τουρισμό στη Βηθλεέμ, που βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Οχθης υπό την κατοχή του Ισραήλ, λίγα μόλις χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ. Προ πανδημίας χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον Κόσμο πήγαιναν εκεί για να γιορτάσουν.

Αλλά οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει πλήρως, οι ορδές των επισκεπτών αποτελούν μια ελπιδοφόρα βελτίωση.

«Η πόλη έγινε μια πόλη φαντασμάτων», δήλωσε ο Σαλίμπα Νισάν (Saliba Nissan) καθώς στέκονταν δίπλα από μια φάτνη 1,3 μέτρων μέσα στο Bethlehem New Store, το ξυλουργείο ελιάς που έχει από κοινού με τον αδελφό του. Το κατάστημα ήταν γεμάτο με Αμερικανούς τουρίστες που έκαναν ξενάγηση με λεωφορείο.

Δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικό τους αεροδρόμιο, οι περισσότεροι διεθνείς επισκέπτες έρχονται μέσω Ισραήλ. Το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού αναμένει περίπου 120.000 χριστιανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων.

Παλαιστίνιοι επισκέπτονται τη στολισμένη πλατεία Manger ενόψει των Χριστουγέννων, έξω από την εκκλησία της Γεννήσεως, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/ MahmoudIllean).

Ο αριθμός αυτός είναι συγκρίσιμος με το υψηλότερο ιστορικά ποσό των 150.000 επισκεπτών του 2019, και πολύ καλύτερο από πέρυσι, όταν ο εναέριος χώρος παρέμενε κλειστός για τους περισσότερους διεθνείς επισκέπτες.

«Θεού θέλοντος, θα επιστρέψουμε φέτος εκεί που ήταν τα πράγματα πριν από τον κορωνοϊό και θα είμαστε ακόμη καλύτερα», δήλωσε η δήμαρχος της Βηθλεέμ, Χαννά Χαννανία (Hanna Hanania).
Και συμπλήρωσε ότι περίπου 15.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την πρόσφατη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Βηθλεέμ και ότι διεθνείς αντιπροσωπείες, καλλιτέχνες και τραγουδιστές αναμένεται να συμμετάσχουν στους εορτασμούς φέτος.

Πηγή: «Associated Press»

TOP NEWS