ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Μας ξεριζώνουν από τους Αγίους Τόπους

  • ΔΟΓΜΑ
πατριάρχη

Στη κοινή δήλωση επεσήμαναν περιστατικά σωματικής βίας και σε βάρος του ιερού κλήρου, επιθέσεων σε χριστιανικούς ναούς και πράξεων βανδαλισμού ιερών σεβασμάτων. Επίσης αναφέρονται απόπειρες υπονόμευσης της ακεραιότητας και της πολιτισμικής ιδιομορφίας της χριστιανικής συνοικίας στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, με απώτερο σκοπό την εκδίωξη της χριστιανικής κοινότητας από την πρωτεύουσα τους Ισραήλ.

Κοινή δήλωση συνέταξαν οι δεκατρείς χριστιανοί Πατριάρχες και επικαφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, επιχειρώντας να επιστήσουν την προσοχή των κυβερνητικών Αρχών για την εμφάνιση εξτρεμιστικών ομάδων, όπου απειλούν ουσιατικά τον ξεριζωμό της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους.  

Στη κοινή δήλωση επεσήμαναν περιστατικά σωματικής βίας και σε βάρος του ιερού κλήρου, επιθέσεων σε χριστιανικούς ναούς και πράξεων βανδαλισμού ιερών σεβασμάτων. Επίσης αναφέρονται απόπειρες υπονόμευσης της ακεραιότητας και της πολιτισμικής ιδιομορφίας της χριστιανικής συνοικίας στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, με απώτερο σκοπό την εκδίωξη της χριστιανικής κοινότητας από την πρωτεύουσα τους Ισραήλ.

Τη κοινή αυτή δήλωση υπέγραψαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφλιος, ο Αρμένιος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ κ. Νουρχάν Μανουκιάν, ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, καθώς και άλλοι προκαθήμενοι των χριτιανικών Εκκλησιών.

Η κοινή δήλωση αναφέρει αναλυτικά:  

Απανταχού της Αγίας Γης οι χριστιανοί καθίστανται στόχος συχνών και συνεχιζόμενων επιθέσεων εκ μέρους ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων.

Από το 2012 ιερείς και άλλοι εκπρόσωποι του κλήρου υφίστανται αμέτρητες επιθέσεις με άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας, πραγματοποιούνται επιδρομές στους χριστιανικούς ναούς και πράξεις βανδαλισμού και βεβηλώσεως ιερών προσκυνημάτων, δεν παύει η τρομοκράτηση των γηγενών χριστιανών και ο συνεχιζόμενος εκφοβισμός των τοπικών χριστιανών, οι οποίοι απλώς επιθυμούν να θρησκεύονται ελεύθερα και να ζουν την καθημερινή τους ζωή.

Εφαρμόζοντας σκοπίμως παρόμοιες πρακτικές, οι εξτρεμιστικές ομάδες επιχειρούν να εκδιώξουν τη χριστιανική κοινότητα από την Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές της Αγίας Γης.

Επισημαίνουμε με ευγνωμοσύνη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανέλαβε δημοσίως την υποχρέωση να εγγυηθεί την ασφάλεια των χριστιανών και να υπερασπιστεί τις κατοικίες τους στην Αγία Γη, αλλά και να διατηρήσει τη χριστιανική κοινότητα ως αναπόσπαστο τμήμα του μωσαϊκού της τοπικής κοινότητας.

Ως απόδειξη των προσπαθειών, που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρούμε τις ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση των εκατομμυρίων χριστιανών προσκυνητών, οι οποίοι επισκέπτονται τα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Γης.

Ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι οι προσπάθειες σε πανεθνικό επίπεδο ακυρώνονται εξαιτίας της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών, αξιωματούχων και υπηρεσιών δημοσίας τάξεως να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών ομάδων, τα μέλη των οποίων εκφοβίζουν τους γηγενείς χριστιανούς, επιτίθενται στους κληρικούς και βεβηλώνουν τα ιερά προσκυνήματα και την εκκλησιαστική περιουσία.

Η αρχή της προστασίας της πνευματικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των αμιγώς ιστορικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ είναι ήδη κατοχυρωμένη στη νομοθεσία του Ισραήλ όσον αφορά την εβραϊκή συνοικία.

Εν τούτοις, οι εξτρεμιστικές ομάδες, επιδιώκοντας την εξασθένηση της χριστιανικής παρουσίας, εξακολουθούν να εξαγοράζουν στρατηγικής σημασίας περιουσίες στη χριστιανική συνοικία, καταφεύγοντας σε μυστικές συναλλαγές και τακτικές εκφοβισμού, προκειμένου να εκδιώξουν τους κατοίκους από τις οικίες τους. Αυτό οδηγεί στη δραματική μείωση του χριστιανικού πληθυσμού και την περαιτέρω πολυδιάσπαση των ιστορικών προσκυνηματικών διαδρομών μεταξύ της Βηθλεέμ και της Ιερουσαλήμ.

Το χριστιανικό προσκύνημα πέραν του ότι αποτελεί δικαίωμα κάθε χριστιανού στον κόσμο, φέρνει μεγάλα κέρδη στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, το χριστιανικό προσκύνημα και ο τουρισμός συνεισφέρουν 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ στην οικονομία του Ισραήλ.

Η τοπική χριστιανική κοινότητα, αν και είναι μικρή και διαρκώς συρρικνούμενη αριθμητικά, προσφέρει την ίδια στιγμή ένα ασύγκριτα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών σε ποικίλα πεδία, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η υγεία και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στις κοινότητες του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας.

Λαμβάνοντας υπ᾽ όψη την υποχρέωση, που ανέλαβαν δημοσίως οι τοπικές πολιτικές Αρχές του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας, να υπερασπίζονται την ελευθερία του θρησκεύεσθαι, τις καλούμε επειγόντως να αναλάβουν το ταχύτερο δυνατό πρωτοβουλία διαλόγου μεθ᾽ ημών, τους ηγέτες των Εκκλησιών, προκειμένου να:

1. αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, που γεννούν οι ενέργειες των ακραίων ομάδων στην Ιερουσαλήμ τόσο για τη χριστιανική κοινότητα, όσο και για το κράτος δικαίου και να κάνουμε το παν ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης ή θεσμός να μη υφίσταται απειλές βίας ή εκφοβισμού,

2. ξεκινήσουμε διάλογο με σκοπό τη δημιουργία μιας ειδικής χριστιανικής ζώνης πολιτισμικής κληρονομιάς, ώστε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της χριστιανικής συνοικίας στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και να διαφυλάξουμε τον μοναδικό χαρακτήρα και την κληρονομιά για χάρη της ευημερίας της τοπικής κοινότητας, της χώρας και του ευρύτερου κόσμου.

Οι Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ

TOP NEWS