Ιερουσαλήμ: Αναζωπυρώθηκαν οι εντάσεις – Συγκρούσεις και συλλήψεις πυροδοτούν το κλίμα

  • Dogma
ιερουσαλήμ

Υστερα από ανάπαυλα δύο εβδομάδων, η ένταση αναζωπυρώθηκε χθες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τζαμιών πυροδότησαν εκ νέου το ήδη τεταμμένο κλίμα.

Μόλις δύο εβδομάδες διήρκησε η ανάπαυλα, καθώς χθες αναζωπυρώθηκαν οι εντάσεις στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τζαμιών, δημιούργησαν εκ νέου μια άκρως τεταμένη ατμόσφαιρα. Το εναρκτήριο λάκτισμα για την πυροδότηση έδωσε η επίσκεψη Εβραίων στο τζαμί Αλ Ακσά, το οποίο αποτελεί το τρίτο ιερότερο χώρο λατρείας για όλους τους μουσουλμάνους, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει τις επισκέψεις μη μουσουλμάνων (κυρίως εθνικιστών και υπερορθόδοξων Εβραίων) για ένα διάστημα 10 ημερών λόγω του ιερού, για τους μουσουλμάνους, μήνα του Ραμαζανίου, καθώς και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής Εϊντ αλ Φιτρ.

Οι επισκέψεις ξανάρχισαν τη χθες (05 Μάϊου 2022), ημέρα η οποία συνέπιπτε με την 74η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οπότε και  δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «ο Θεός είναι ο μέγιστος».

Το αποτέλεσμα ήταν να ακολούθησαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς αστυνομικούς, οι οποίοι, μάλιστα, προέβησαν σε 50 συλλήψεις.

«Απωθήσαμε ταραξίες που πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην Πλατεία των Τζαμιών», σημείωσε η ισραηλινή αστυνομία σε ανακοίνωσή της, ενώ Διεθνή πρακτορεία αναμετάδιδαν ότι οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, τη στιγμή που  αστυνομικοί εισήλθαν στο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα.

Σύμφωνα με το υπάρχον Status Qvo, οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να επισκέπτονται την Πλατεία των Τζαμιών, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί. Ανά διαστήματα, Εβραίοι που προσεύχονται ή κρατούν σημαίες του Ισραήλ ερέθισαν Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές. Από τα μέσα Απριλίου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε παρόμοιες συγκρούσεις. Την Τετάρτη, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «παίζει με τη φωτιά, ωθώντας την περιοχή σε κλιμάκωση της έντασης, για την οποία οι αρχές κατοχής φέρουν την αποκλειστική ευθύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου, που διατάσσει την έξωση περίπου 1.000 Παλαιστινίων από οκτώ αγροτικούς και κτηνοτροφικούς οικισμούς κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης, αποτέλεσε πηγή πρόσθετων εντάσεων. Σημειώνεται ότι οι  απειλούμενοι Παλαιστίνιοι, που ακολουθούν νομαδικό τρόπο ζωής, ζουν στην περιοχή πριν από τον πόλεμο των Εξι Ημερών, του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη.

Με πληροφορίες από: REUTERS, ΑΠΕ

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

TOP NEWS