Ιλαρίων Βολοκολάμσκ: Η περίοδος της πανδημίας δεν ενδείκνυται για προσκυνήματα στο εξωτερικό

  • Dogma
βολοκολάμσκ

Μερίδα πιστών στη Ρωσία έχει διαμορφώσει μια παράδοση παραμονές του Πάσχα να πραγματοποιεί ταξίδια στους Αγίους Τόπους, στα χριστιανικά προσκυνήματα της Μεσογείου και άλλων περιοχών. Κατά πόσον θα ήταν ορθό να ακολουθήσει κανείς αυτή την παράδοση υπό τις συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού, ρώτησε τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα η παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» Αικατερίνη Γκρατσιόβα.

«Δεν συμβουλεύω σε κανέναν να ταξιδεύει τώρα στο εξωτερικό και πολύ περισσότερο για προσκύνημα», ανέφερε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να καθόμαστε σπίτι μας και να πηγαίνουμε στο ναό της γειτονιάς μας».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας επεσήμανε ότι ο καιρός για προσκυνηματικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο εξωτερικό, θα έλθει «όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί της καραντίνας ή όταν, επιτέλους, μας εγκαταλείψει ή αποδυναμωθεί πολύ αυτός ο φοβερός και θανατηφόρος ιός».

«Αλλά μέχρι τότε, φρονώ ότι δεν πρέπει να μεταβαίνει κανείς για προσκυνήματα στο εξωτερικό. Εάν όμως έχει σφοδρή επιθυμία να πραγματοποιήσει κάποιο προσκύνημα, τότε σ᾽ εμάς στη Γη των Ρως υπάρχουν πολλά ιερά κειμήλια, σεβάσματα και μονές, όπου δύναται κανείς να ταξιδεύσει, να προσευχηθεί, να κοινωνήσει και να αποκομίσει μεγάλο πνευματικό όφελος εξ αυτού», συνόψισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

TOP NEWS