Ημέρα μνήμης της Αγίας Μάρτυρος Λιουντμίλας

  • Dogma
λουντιμίλας

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Μάρτυρος Λιουντμίλας, πριγκίπισσας της Τσεχίας, τελέσθηκε επίσημη ιερά ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, που υπέχει καθεστώς Μετοχίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας στη Μόσχα.

Της Θείας Μυσταγωγίας προέστη ο επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Αλέξιος, καθηγούμενος της ιεράς σταυροπηγιακής μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών.

Επίσης παρέστησαν ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Βιτεζσλάφ Πιβόνκα, η Γ΄ σύμβουλος της Πρεσβείας Μιχαέλα Καράσοβα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σλοβακίας στη Μόσχα Π. Φέρεντς, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Πνευματική Ενότητα των Λαών καθηγητής Β. Αλεξέεφ κ.ά.

Μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας ο επίσκοπος Αλέξιος απηύθυνε χαιρετισμό στο εκκλησίασμα με αφορμή την εορτή.

Επίσης αναγνώσθηκε το μήνυμα του Μακαριωτάτου μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας Ροστισλάφ, που ήταν αφιερωμένο στην ημέρα μνήμης της Αγίας Μάρτυρος Λιουντμίλας. «Εύχομαι προσευχητικά σε όσους σήμερα με αγάπη συνήλθατε στον ναό του Αγίου Νικολάου, να πρεσβεύει υπέρ υμών και να σας στηρίζει η Αγία Μάρτυς Λιουντμίλα, πριγκίπισσα Τσεχίας. Είθε το παράδειγμα της αγαθής καρδιάς της και της ειλικρινούς αποφασιστικότητας να μας στηρίζει όλους σε αυτές τις ημέρες, ενώ η πρόθυμη πρεσβεία για τους ανθρώπους ενώπιον του Θεού να μας συνοδεύει κάθε ημέρα της επιγείου ζωής μας».

Σε ανάμνηση της εόρτιας ακολουθίας ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ επέδωσε στον Θεοφιλέστατο Αλέξιο εικόνα της Αγίας Μάρτυρος Λιουντμίλας.

TOP NEWS