Ιορδάνης ποταμός: Εμπόλεμη ζώνη και πόλος έλξης χιλιάδων πιστών

  • Dogma
ιορδάνης

Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων, η περιοχή όπου βρίσκεται ο Ιορδάνης ποταμός, μια εμπόλεμη ζώνη, μετατρέπεται σε πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες πιστοί, συρρέουν καθημερινά από τα πέρατα της γής, προκειμένου να βαπτισθούν στα νερά του και να ζήσουν την εμπειρία των Θεοφανείων.

Ο Ιορδάνης είναι ο πιο σημαντικός ποταμός της Αγίας Γης. Σχηματίζεται από τρία υδάτινα ρεύματα: του Μουγιέτ Χασπέγια, που πηγάζει από τους πρόποδες του όρους Ερμών, του Νταν, προερχόμενου νοτιοδυτικά, και του Μπανίγια, που πηγάζει από το Πάνειο σπήλαιο.

Ένα σπήλαιο αφιερωένο κατά την αρχαιότητα στον Θεό Πάνα, από το οποίο ονομάστηκε και η πλησίον πόλη Πανεάς ή αλλιώς Καισάρεια η παράλιος.

ιορδάνης

Το όνομά του – Ιορδάνης – προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Γιαρδεΐν που σημαίνει ορμητική εκροή. Στις όχθες του, απέναντι από την Ιεριχώ , χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν τον διαβούν για να εισέλθουν στη Γη της Επαγγελίας.

ιορδάνης

Ο ιερός αυτός ποταμός είναι η κύρια υδατική αρτηρία του Ισραήλ, η οποία διασχίζει τη χώρα από το βορρά προς νότο και αποτελεί τα φυσικά σύνορα με την Ιορδανία, ενώ το  βάθος του και το πλάτος του ποικίλουν.

Άλλωστε, ο Ιορδάνης κατά την χειμερινή περίοδο φουσκώνει από τα βρόχινα νερά, ενώ το καλοκαίρι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ποταμάκι με λιγοστά νερά.

Η περιοχή βρίσκεται στα σύνορα με την Ιορδανία και τελεί υπό την κατοχή των Ισραηλινών. Την ίδια στιγμή τα  μοναστήρια που βρίσκονται τριγύρω και τα οποία  ανήκουν στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αναστηλώνονται σιγά σιγά. Μια ένδειξη ελπίδας ότι η ελληνική σημαία θα συνεχίσει να κυματίζει με στήριγμα τους μοναχούς.

Για να φτάσει κανείς στον Ιορδάνη ποταμό από την Ιερουσαλήμ πρέπει να διασχίσει την έρημο που μοιάζει να απλώνεται απέραντη.

Για να φτάσει κανείς στο ακριβώς σημείο, όπου σύμφωνα με την παράδοση βαπτίστηκε ο Ιησούς χρειάζεται να διασχίσει τους χωματόδρομους της Ιεριχούς για να εισέλθει σε μια περιοχή αυστηρά στρατιωτική. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν συρματοπλέγματα και Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι επιτηρούν τον τόπο.

Χριστιανοί Ορθόδοξοι και όχι μόνο έρχονται για να βρεθούν για λίγο στο σημείο της βάφτισης. Οι περισσότεροι βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη για να πάρουν την ευλογία της αναβίωσης.

ιορδάνης

Φορούν ένα λευκό ένδυμα που συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και μπαίνουν, όπως ακριβώς και ο Ιησούς στα νερά του Ποταμού για να τον βαφτίσει ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Στον Τόπο της βάφτισης του Ιησού, πάνω στη σπηλιά του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, υψώνεται το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, από εκεί όπου, σύμφωνα με τις Γραφές, πέρασαν οι Εβραίοι στη Γη της Επαγγελίας.

Και μπορεί η πρόσβαση των προσκυνητών στην Ιερά Μονή του Προδρόμου να μην είναι πάντα εφικτή, καθώς βρίσκεται στην περιοχή της νεκρής ζώνης στα σύνορα με την Ιορδανία, ωστόσο η γιορτή των θεοφανείων είναι κάθε χρόνο τέτοια μέρα, λαμπρή.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τελεί το Μεγάλο Αγιασμό των υδάτων στον Ιορδάνη Ποταμό εις ανάμνηση της βάφτισης του Σωτήρα. Αφού ευλογήσει το νερό της κολυμβήθρας, πετά βασιλκούς δεμένους στα νερά του Ιορδάνη, ενώ την ίδια ώρα λευκά περιστέρια πετούν στον ουρανό, συμβολίζοντας τη φανέρωση του Αγίου Πνεύματος την ώρα της βάπτισης του Ιησού.

Διαβάστε επίσης: Η απίστευτη ιστορία του Γκρίζου Λύκου που βαπτίστηκε Γιώργος

TOP NEWS